Het is zover. Herfst!
Het is zover. De herfst heeft haar intrede gedaan, ook al blijft de kalender daar technisch gezien altijd een paar weken op achterlopen. Je kunt ervan uitgaan dat onze huidige tijdsmeting, de maanden bedoel ik dan, niet meer accuraat is. Dat is heel logisch, dat heeft alles te maken met de beweging van de aarde, de aflopen 2000 jaar. Want zo ongeveer rond die tijd, werden we dankzij de Romeinen, opgezadeld met een kalender. Moeder Aarde echter heeft inmiddels wat veranderingen ondergaan betreft haar bewegingspatroon rondom de Zon, waardoor we op onze jaarkalender nu achterlopen op wat de huidige tijd is. Dit heeft onder andere te maken met de scheve stand van de aardas en het ronddraaien van de Aarde, en hoewel er na 1500 jaar dat de kalender ontstond er een schrikkeljaar werd ingevoegd, lijkt de tijd toch niet helemaal meer in de pas te lopen met de seizoenen zoals wij die kennen. Daarom werd er de meteorologische seizoen kalender voor uitgevonden, waardoor we nu weten 1 september, 1 december, 1 maart en 1 juni zijn meer seizoens eigen dan zoals wij die kennen, op de 21e of 22e dag van deze maanden.Maar goed, genoeg over de meteorologie en zo. Gevoelsmatig weet ik altijd al wanneer de herfst haar intrede heeft gedaan. Dat hoor, ruik en proef ik nog voordat het zichtbaar is en dat ervoer ik al als jong meisje. Liefst was ik al een paar weken geleden aan de stamppotten gegaan, helaas is men op het thuisfront minder fan. Toch zullen ze eraan moeten geloven, want een goede stoof en een lekker stamppot zijn de voedingsbronnen die je nu gaat nodig hebben. Wat mij op het volgende punt brengt.Het eten volgens de seizoenen. Weg met al die salades en kouwe prut. Eigenlijk zou je die sowieso moeten laten, vooral in de avond en ja, ook in de zomer. Idem voor dagelijkse yoghurt, melk en karnemelk, mijn hemel. Als je je darmen blij wilt houden zul je op deze voeding echt moeten inbinden. Overigens een heel pak kefir per dag is ook geen goede vervanging, dit zorgt voor een overbelasting van je darmen. Het zijn de categorie soort van kouwelijke dampgevalletjes. Dat je het eens een keertje eet, per drie/vier dagen? Prima hoor. Maar voor je vertering is het echt funest wanneer dit je dagelijkse kost is. Zoveel mensen die met huidproblemen en overgewicht te kampen hebben en die ik heel veel van dit soort zaken zie nuttigen. Drink je melk voor het calciumgehalte? Eet liever een handjevol amandelen of andere ongezouten noten.Eet je graag salades, ook nu zo tegen de koudere dagen aan? Dan eet warm bereide salades. Die zijn op basis van gekookte granen zoals rijst, quinoa of bulgur . Voeg daar geroosterde groenten, een eitje, gerookte zalm, edamame boontjes, zeewier aan toe, als voorbeeld en naar eigen smaak uiteraard. Gebruik verwarmende kruiden zoals kurkuma (wel in combinatie met zwarte peper), cayennepeper (scherp🌶️🌶️) paprika poeder of bijvoorbeeld kaneel (in de ochtend) Eet je paprika’s geroosterd/verwarmd, je wortels gegrild/verwarmd. Gebruik ghee, kwalitatief goede olijfolie of roomboter. Dat zijn de voedingsmiddelen waar je nu baat bij gaat hebben. Boordevol vitamine en mineralen die je nodig hebt. Drink een lekkere kop gemberthee, een kop koffie of twee per dag werkt als een antioxidant, en kun je niet tegen koffie of vind je het niet lekker? Een kopje warme cacao (en dan bedoel ik niet de Nesquick, Benco en dat soort suikerrijke kant en klaar producten)gaat jou een fijne start van de dag bezorgen. Cacao is een superfood: het bevat meer antioxidanten dan rode wijn, 3 keer meer dan groene thee en is een rijke bron van mineralen. Er zitten meer dan 400 stoffen in cacao. Stoffen die allemaal samen een rol spelen in de krachtige antioxidant die cacao is.Vermijdt zoveel mogelijk kant&klaar- en magnetronmaaltijden en diepvriespizza al prijkt het nutri-score A logo erop alsof het je allerbeste keuze ever is. 😉Op de website vind je in de loop van deze week ook de aangepaste seizoen groente lijst. En ik zal een recept posten van een goede cacao drank: merk en bereiding. Geniet van de dag en tot volgende week.Liefs,Tamara