Koolhydraten (en kanttekening bij...)

Koolhydraten, wat zijn ze precies? Wat doen ze voor ons en waarom staan we er eigenlijk zo vijandig tegenover? Om daar een beetje beeld van te krijgen raad ik je aan om deze blog te lezen.Suiker, koolhydraat, glucose = brandstof = energie. Dat is een klein beetje de volgorde waarin je moet denken. Koolhydraten zijn er in verschillende vormen en ze zijn niet allemaal ongezond. Laat ik dat vooropstellen. Koolhydraten komen voor in plantaardige voedingsmiddelen zoals wortelen, knollen, bollen, bladeren (diverse slasoorten), vruchten en zaden. Dit zijn de cellulaire koolhydraten, even onthouden!Verder zijn er natuurlijk de zoetstoffen, zoals suiker, honing, agave- ahorn- en dadelsiroop, los van de zoete smaak die je met een vrucht zou kunnen bereiken, denk hierbij aan banaan of sinaasappel die gebruikt worden om gerechten op natuurlijke wijze een zoetere smaak te geven.Dan hebben we nog; graan, aardappelen en rijst die koolhydraten bevatten en dat zijn de acellulaire koolhydraten, ofwel: liever niet (regelmatig) eten. Waarom? Omdat deze de “slechte” darmbacteriën voeden en zo onder andere laaggradige ontsteking veroorzaken. Deze groep koolhydraten wordt ook snel in de bloedbaan opgenomen en zorgen zo voor een piek in de bloedsuikerspiegel. Wat is nou precies de functie van een koolhydraat? Nou, het levert energie en het functioneert als voedingsbodem voor onze darmflora. Koolhydraten zijn voedingsstoffen die we moeten verdienen! Zo, het is eruit. Je moet er werk voor verrichten alvorens je er “recht” op hebt.  Want een teveel aan koolhydraten betekent eenvoudigweg: gewichtstoename. Wat het lijf niet verbruikt aan suiker/glucose, wordt omgezet in vet en voor later opgeslagen. Ja, helaas, mooier kan ik het niet maken, wel eenvoudiger om te begrijpen. Om drastisch te bezuinigen op koolhydraten is, met name voor vrouwen, onverstandig. Ook te lang niet eten, dus het overmatig invoeren van bijvoorbeeld intermittent fasting kan negatieve effecten hebben omdat vrouwen zeer gevoelig zijn voor hormoonschommelingen et cetera. Maar dat nu terzijde want we hebben het vandaag over de koolhydraten. Koolhydraten = energie; deze heb je nodig om je dag door te komen, evenals de eiwitten en de vetten. Echter, bewerkte suikers en acellulaire koolhydraten zijn koolhydraten van de variant die je liever niet wilt binnenkrijgen. Of eigenlijk moet ik zeggen; waar jouw lijf niet gelukkig van wordt. De enige die je daarmee gelukkig maakt is je beloningssysteem, dat kleine centrum in je hersenen. Bij het nuttigen van suiker komt er dopamine vrij, de Snelle Jelle onder de neurotransmitters, die je kortstondig gelukkig maakt. Maar vooral; verslaafd. Hetzelfde geldt voor schermpjes, et cetera, daarover meer in een ander blog! Helaas is onze moderne voeding tegenwoordig verstokt met acellulaire koolhydraten en andere “snelle suikers” waardoor we en masse ongezond leven. Een teveel aan (slechte) suiker veroorzaakt laaggradige ontsteking, dat weer allerlei andere symptomen/klachten met zich meebrengt. Vermoeidheid, lusteloosheid, opgezette buik (kan veroorzaakt worden door de Candida bacterie, die heel erg van zoetigheid houdt) jeukende huid, hoofdpijn, overgewicht.In het kort:Maar hoe komt het nou, dat als je koolhydraatrijk eet, slecht vet verbrandt? Wanneer je veel koolhydraten eet, maakt je lichaam gebruik van koolhydraatenzymen. Deze enzymen zijn als het ware kleine schaartjes die voor de vertering van de koolhydraten zorgen; je systeem is druk aan de gang met de vertering van koolhydraten want koolhydraten verteren komt voor alles. Daarmee daalt het aantal enzymen dat voor de vetverbranding zorgt. En wat je niet gebruikt, verlies je. Dus de vetverbranding dooft.Je lichaam verbrandt op dat moment geen vet maar koolhydraten en dan komt nog het volgende; alles wat te veel aan koolhydraten binnenkomt (dat je niet verbruikt omdat je bijvoorbeeld veel zit) wordt omgezet in vet en opgeslagen. Huppakee, weer een onsje erbij (ja echt) en nog steeds staat die vetverbranding niet aan. Nee, en je lijf zeurt weer om die suikers (zucht, vicieuze cirkel, want “verslaafde “darmbacteriën) en we eten dan maar weer een frietje, boterham, pastabordje, rijst met zoete kip, een reep, ja ook de “gezonde reep” zit bomvol met suiker, chips enzovoorts…en…en…en. HONGER, weet je nog, mijn vorige blog. Een tekort aan micronutriënten.De complexiteit van de industrie en farmacie:Ik kan je er zoveel over vertellen maar het liefst schrijf ik erover, ben ik eerlijk in. Het menselijk lichaam is een interessant "bedrijf". En ergens ook  heel simpel te onderhouden. Maar er wordt grof geld verdiend aan onze (on)gezondheid. We worden ziek gemaakt door de complexe samenwerking van industrie (= bewerkte voeding) en de farmacie. Onze zorgkosten stijgen ieder jaar weer en nu is ook nog de overweging of het mogelijk is een afslankpil in het basispakket te krijgen. En bij dat bericht valt mij niks meer in. De snelle oplapper die geen duurzame oplossing biedt. Ja hoor, laat heel Nederland maar meebetalen voor nog een farmaceutische (chemische) schijnoplossing. Maar om preventief te werk te gaan, daar denken we niet aan. Daar verdienen we geen geld mee. Nee, het kabinet snijdt juist in die aanpak, en maakte een paar jaar geleden zelfs groente en fruit nog duurder. De aanpak is ook te kort door de bocht, de Schijf van Vijf gaat jou niet helemaal helpen met al die bewerkte graanproducten (snelle suikers) en margarines (transvetten en dus Omege-6 = ontstekingsbevorderend) die ze als beste keuzes voorschrijven. Ik kan er best boos van worden maar dat vind ik zonde van mijn energie. Liever wil ik mensen die serieus een patroon willen doorbreken ondersteunen en aan de arm meenemen. Nog niet alles is verloren. Want de grootste sleutel en kracht zit bij jou. Het doorbreken van je patroon. Het inzicht krijgen waar het misgaat. Een uitzonder daargelaten die overgewicht hebben, veroorzaakt door medicamenten. Ook daar zit veel pijn en leed en zet veel druk op de samenleving. feitjes:- Over het algemeen geldt: mensen die overdag heel actief zijn (in beweging) hebben meer behoefte aan koolhydraten (snelle energietoevoer) dan mensen met een zittend beroep. - mannen hebben meer koolhydraten nodig dan vrouwen.- 40 tot 70 procent van je dagelijkse energie-inname bestaat uit koolhydraten.- voeding is maatwerk!- als je in het begin behoorlijk intensief bezuinigt op koolhydraten is dat helaas geen vet wat je verliest maar voornamelijk vocht. - eet voedzaam en niet meer dan je op een dag verbruikt.Tip: laat eens 7 dagen de snelle suikers links liggen. Daarmee bedoel ik: geen koekjes, geen snoepjes, geen tarwebrood, geen witte pasta’s en witte rijst, geen aardappelen, geen frisdranken en dus ook geen siropen. Er zijn uiteraard meer voedingsproducten die hieraan toegevoegd kunnen worden maar laten we klein beginnen.  Tja en krijg je honger? Drink dan twee glaasjes water. Succes ermee!Mara Vé

Lees meer »

Honger (gevoel)! In het kort.

Een begrip waarvan je mag stellen dat het vaak verkeerd wordt uitgelegd en vooral op onjuiste wijze wordt bestreden. Waarom dat is zal ik je in deze blog uitleggen.We kennen ze allemaal wel, de calorie tellers. Evenals alle diëten enzovoorts die als hoofddoel hebben goudgeld te verdienen aan de verkoop van gebundelde informatie (boeken) die je dagelijks aan het tellen van calorieën zetten, speciale repen om je stoelgang te “bevorderen”, shakes, poedertjes, pilletjes en spuitjes die je hongergevoel moeten remmen. Maar goed, ik zeg altijd calorieën tellen heeft niet per se iets met voedingskunde te maken. Een kunde is het wanneer je weet waar je voeding vandaan komt, of het natuurlijk is en wat het lijflijk met je doet of wat het voor je kan betekenen. Geen enkele quick-fix leert jou dat ene ding dat zo belangrijk voor je gezondheid is, namelijk gezonde keuzes maken, de juiste voeding kiezen zonder dat je een hongergevoel hebt. Leren omgaan met het aanbod en het bereiden van zoveel mogelijk natuurlijke voeding (mensen voeding) en niet alsmaar te zwichten voor voedingsproducten uit de fabriek. Je bent niet wat je eet maar wel wat je opneemt. En natuurlijk heeft voeding een energetische waarde die wij uitdrukken in een calorie. Maar een calorie uit vet is van een heel andere categorie dan een calorie uit koolhydraten of eiwitten. En in deze drie categorieën, V, E en K zitten ook nog eens verschil. Waar je het koolhydraat vandaan pikt- is het van een echte banaan (natuurlijke voeding) of een bananensnoepje (fabrieksvoeding)- maakt een wereld van verschil. Toch bevatten ze beide koolhydraten (= suikers).Wat deze drie (V, E en K) verder met elkaar gemeen hebben is dat ze allemaal macronutriënten zijn. We hebben ook micronutriënten nodig om te overleven. Dat zijn alle vitamines, mineralen en spoorelementen. Ze zijn essentieel om te overleven en toch hebben we grote tekorten hieraan. Wat is er dan aan de hand?Omdat we zoveel gefabriceerd voedsel binnenkrijgen- een overschot aan macronutriënten- krijgen we maar weinig vitamines en mineralen binnen. Omdat deze wel veel in natuurlijke voeding aanwezig is maar heel weinig in bewerkte voeding. Bij een hongergevoel vraagt ons lichaam eigenlijk om de micronutriënten aan te vullen. Echter leven we in een wereld van even snel een chocoreep, instant-soep, cola, ijs, chips, pizza enzovoorts om de honger te stillen en hop, weer extra vulling die binnenkomt met heel weinig echte voedingswaarde en heel veel calorieën. Je hongergevoel blijft, je lijf kreeg niet wat het wilde, en dus gaan we weer iets eten. En zo gebeurt het dat mensen zich chronisch kunnen gaan overeten. Er zit simpelweg geen stop meer op, de vicieuze cirkel ontstaat en dat leidt uiteindelijk tot allerlei (lichamelijke) problemen. We zijn als het ware, door de eeuwen heen, onze intuïtie en het overzicht verloren, ergens onderweg van toen naar nu, de moderne mens. De voedingsindustrie belooft van alles maar uiteindelijk worden we obees, zwak en ziek. En dat wordt dan weer opgelost met een pilletje, een prikje, je krijgt even een opleving en hup, je verzwakt weer. Een nog grotere vicieuze cirkel ontstaat, een schijnveiligheid in de vorm van farmacie gecreëerd. Alle mooie slogans, foto’s en beloftes ten spijt. Laat je niet voor de gek houden. De onnatuurlijke (ziekmakende) calorieën zitten verstopt in de vorm van glutamaat, aspartaam, fructose en snelle suikers waarvan ons lichaam helemaal van slag is geraakt. We zijn daar niet op gemaakt. We hebben meer van gezonde en natuurlijke voeding nodig. En ja, daar horen ook de juiste vetten bij, de schrik van zoveel mensen, want het zou zo ongezond zijn. Ik geef je deze alvast mee; de juiste vetten? Die vind je niet in een pakje margarine, een koek of chips. Door het eten van de juiste vetten raakt je verzadigingscentrum ook beter op peil, je hongergevoel zal beter te bestrijden zijn en ze zijn gewoon heel belangrijk voor onze gezondheid. Door het eten van de juiste samenstelling aan voeding heb je geen calorie-tel-tabel meer nodig.Over de juiste vetten zal ik in een van mijn volgende blogs schrijven.ik wens je nog een mooie dag.Liefs Mara Vé.

Lees meer »

Binnenkort ook op FB en Insta

Je mag het best weten, het is af en toe echt een zoeken, vallen en opstaan in je weg naar omscholing en daarna met je nieuwe uitdaging aan de slag te gaan, de hoop op eindelijk die voldoening te kunnen halen in hetgeen je iedere dag als werk doet. Nu het dan eindelijk zover is krijg je met allerlei praktische zaken te maken. Ofschoon de eerste obstakels zich al hebben opgelost zijn er ook weer nieuwe waaraan gewerkt dient te worden. Want over het hoe, wat en waar in het oerwoud van coaches, therapeuten, ondersteuners enzovoorts, daarover leer je niks. Of je door een zorgverzekeraar wordt vergoed, of je je moet verzekeren, of je je bij een beroepsvereniging moet aansluiten, hoe je jezelf profileert en onderscheidt enzovoort. En tuurlijk, je moet gewoon beginnen, dat is het advies dat je meekrijgt tijdens je studie en je "diploma-uitreiking", hm hm, maar wat is het plan? Waar ga je mee aan de slag? Wat ga je aanbieden? Wat is jouw sterke kant. En dan zit je daar wat, eerst op je thuiskantoor, maar zoals jullie vorige week hebben kunnen lezen, dat functioneerde niet meer voor mij. Dus we huren kantoorruimte. Fijn, werkt al beter en nu dan? Volgende probleem. Om dat probleem te tackelen heb ik mij aangesloten bij een webinar, om te proeven hoe ik mij het best als holistisch zorg professional in de kijker kan zetten. Via de Social Media.En ik moet zeggen, deze dame heeft een vibe die lekker op mij inwerkt. Een wake-up call als het ware van alle goedpraterij die je bij jezelf doet, om maar vooral niet dit, dat, zus en zo te hoeven doen. Zelfsabotage, daar heb ikzelf ook al heel veel over gehoord, geleerd, en aan den lijve ervaren. Afgelopen nu. This is serious business. Ik schrijf me helemaal te pletter als het ware, om bij te houden wat ze allemaal vertelt, ook al kan ik alles terugkijken maar ik wil geen seconde meer verspillen aan terugspoelen, nog eens luisteren, nadenken, nadenken, nadenken. En dan vooral niks meer ermee doen.Al een tijdje broeide het idee dat ik natuurlijk ook op Fb en Insta mijn werkzaamheden zou willen uitrollen en uitleggen, alleen, ja, ik ben niet zo heel erg op Social Media ingespeeld, niet meer althans! Ik vond het de laatste jaren een beetje tijdsverspilling. Ik hoef niet alles te weten van iedereen, punt. En mijn privézaken zijn mijn privézaken. Ook punt. Alleen, ik ben uiteraard een beetje aan het 'struisvogelpolitiek voeren' geweest want het is natuurlijk een fantastisch gratis tool waarmee ik jullie kan bereiken en ook anderen. Dus ik heb een nieuwe, korte missie; dat hele insta-verhaal (want die vind ik het lastigste, waarschijnlijk ben ik er al te oud voor, haha) eigen maken en een mooie zakelijke pagina creëren. Welnu, ik ben bezig dames en heren en zo gauw het live gaat laat ik jullie dat weten. Tot zover deze korte blog. Tot gauw.Tamara

Lees meer »

Eiwitten in het kort

Wat zijn het, waar halen we ze allemaal vandaan? En hoeveel hebben we er per dag van nodig? Eiwitten zijn de belangrijkste bouwstenen van ons lichaam, tegenwoordig hoor je ook vaak het woord proteïne wat een andere benaming is voor eiwit. Eiwit is het eerste voedingsmiddel dat we nodig hebben, wel tot zo’n 30 % van onze dagelijkse inname aan voeding behoort uit eiwitten te bestaan. Eiwitten zorgen onder andere voor de spieren, je huid, je botten en je zenuw- en bloedweefsels. We kunnen zelf geen eiwitten produceren dus is het belangrijk deze dagelijks via de (juiste) voeding binnen te krijgen. Maar liefst 0,8 gram per kilogram lichaamsgewicht (overgewicht niet meegerekend). Vegetariërs hebben iets meer nodig (20% meer) omdat ze hun eiwitten voornamelijk uit plantaardige voeding halen. Veganisten hebben 30% meer eiwitten nodig omdat ze hun eiwitten alleen maar uit plantaardige voeding halen. De functies van eiwitten zijn:- Ze transporteren slecht oplosbare stoffen in het bloed naar de plaats van bestemming. - Ze dragen bij aan je ontgifting.- Ze hebben een antioxidant functie.- Ze zorgen voor energie.- Ze zijn stikstofleverancier. Stikstof vormt een onmisbare bouwsteen voor eiwitten, nodig voor het bestaan van alle levende wezens.   Het is belangrijk om bij een gezond leven en een gezonde voedingsstijl een aantal zaken in oog te houden. Bijvoorbeeld; eet zoals de natuur het heeft bedoeld. Dus bladgroente, kruiden, wortel- en knolgewassen zoals aardpeer, selderij, wortel en biet maar ook wild en gevogelte, eieren, schaal- en schelpdieren, vissen, noten, zaden en vruchten. Aan de hand van bovenstaande voedingsbronnen denk ik niet gelijk: 'wauw, ik mag helemaal niks meer eten als ik op gezond ga'! En toch is datdé standaardzin die ik hoor wanneer ik benoem dat je beter de koek, snoep, chips, friet, snacks, kant & klaar maaltijden, koelvak melkproducten en voorgesneden vleeswaren, toetjes enzovoorts voornamelijk links laat liggen en wat  meer verantwoorde keuze maakt.“Ik mag dus echt helemaal niks meer? Zeg, ik ben toch geen konijn? Als ik wilde grazen was ik wel als koe geboren” en dat soort zeer clichématige, hele flauwe, minder-grappig-dan-gedacht-opmerkingen, zijn dan de standaard die ik te horen krijg. Omdat men denk dat een gezonde (voedings)leefstijl alleen maar plantaardig mag zijn.We zijn kennelijk verleerd wat een voedzame maaltijd is en hoe deze te bereiden. Alles is al snel “te bewerkelijk” "kost te veel tijd, want "druk, druk, druk". Maar wanneer je bij jezelf te rade gaat waarom het te veel werk is zou je dat nog wel eens verbazen. Dan gaat het namelijk vooral over prioriteiten stellen en waar je belang aan hecht; materie of essentie? Daarover heb ik het graag een andere keer in een blog. Maar geloof mij, hoe meer je je verdiept in de juiste essentiële voeding en je voelt wat dit met je doet, hoe meer je overgevoelig wordt voor bewerkte voeding en lust je het niet meer. Niemand zal beweren dat het een gemakkelijk proces is maar het is wel een logische en natuurlijke stap die je voor jezelf maakt waardoor je je definitief beter zal gaan voelen.

Lees meer »

Seizoen & ander nieuws

Twee oktober, 2024. Wat gaat de tijd hard. De frissere maanden van het jaar zijn weer aangebroken en dat betekent dat we ons wat meer in huis gaan terugtrekken en de warmte en comfort opzoeken. Dat is goed, deze maanden zijn ook bedoeld om het rustiger aan te doen. Toch wil ik blijven benadrukken om vooral te BLIJVEN bewegen, matig intensief, half uur per dag. Want dat zorgt voor warmte in je lijf en een goede doorbloeding. Het zet je vetverbranding in werking, waarbij ik als tip wil meegeven: beweeg voordat je gaat eten. En natuurlijk weten we het wel maar sommigen van jullie huiveren al bij de gedachte: zomer is voorbij en nu is het belangrijk dat we de juiste seizoensgroente eten die met een Mediterraan accent zeer smakelijk en supergezond zijn. Dus stop met al die koude salades en start met "warme salades" op de tafel. Om het wat gemakkelijker te maken zal ik met jullie delen welke voedingsmiddelen in deze maanden het meest bijdragen aan de gezondheid. Wij wonen in Nederland en de groente en fruitsoorten die nu van belang zijn behoren tot de categorie: nu, de komende maand of  vorige maand geoogst en vooral ook; wat in Nederland of in West -Europa hebben mogen groeien. Waarom zeg ik dit? De voedingsstoffen die wij nodig hebben om deze maanden door te komen zitten vooral in de seizoensgroente en niet in de groente die van heinde en ver worden overgebracht alleen maar omdat wij het lekker vinden. Wat heel dicht bij de evenaar heeft gegroeid (indien dit tegenwoordig nog mogelijk is) is bedoeld om AF TE KOELEN (Yin). En wij hebben in deze perioe van het jaar juist voedingsstoffen nodig die ons verwarmen (Yang).   Het wordt kouder, de dagen worden korter en de gevoelstemperatuur zal zakken. Op het moment dat de koudere dagen beginnen in Nederland zal de behoefte aan bepaalde voedingsmiddelen afnemen en op ander vlak juist toenemen. Veel van jouw energie zal worden gebruikt om je lichaam warm te houden, zeg maar om je innerlijke vuurtje een beetje op te stoken. Vanaf September zijn er in de winkels of op de boerderij (nog beter) groente beschikbaar die op dit moment de juiste energie en kracht geven die passen bij de tijd van het jaar. Daaraan kun je bepaalde specerijen toepassen die verwarmend zijn. Nou, waarin verwerken wij deze groenten dan? Stoofpot (al dan niet vegetarisch) gecombineerd met verwarmende kruiden en specerijen zoals chili, peper, nootmuskaat. Maak ovenschotels of  warme salades ( die ook afgekoeld kunnen worden gegeten als lunch of zelfs ontbijt); Soepen, absolute aanrader als het op een snackmoment zou aankomen. Vergeet in de winter alsjeblieft de standaard koude sla, komkommer, tomaat versie en geef het een twist. Bijvoorbeeld warme tomaatjes bij wat rijst, feta, olijfolie, peper, sojaboontjes en paddenstoelen. Extra tip: wees zuinig in het gebruik van tomaten. Welke groente vind je in de koudere maanden in Nederland?Venkel, bloemkool, rode kool, pompoen, pastinaak, prei, artisjok, warmoes, radijs maar ook rode biet, spinazie, witte kool, wortel (warm) en vele anderen. Zie extra info op de pagina SeizoensgebondenVul aan met paddenstoelen (V), ei, kip, kalkoen om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Natuurlijk bereiden we onze maaltijden met de juiste vetten zoals olijfolie (niet te heet in laten worden) kokosolie, ghee of roomboter (in beperkte mate). Tip: bak niet in margarines. Welk fruit in Nederland: appels, braam, druif, framboos pruim, vijg, kiwi; extra info pagina Seizoensgebonden.Welke kruiden: Basilicum, bieslook, citroengras, knoflook, kervel, lavas (= maggiplant) tijm. Zie lijst op pagina Seizoensgebonden Eet voldoende (maar niet overmatig) binnen één maaltijd en beperk het aantal maaltijden tot een maximum van drie per dag. We eten namelijk te veel, te vaak en ook veel te veel van hetgeen ons lichaam totaal niet op zit te wachten. Bijvoorbeeld geraffineerde suikers. Het is een aanslag op je gezondheid. Je zult zien, dat wanneer je die snelle suikers skipt in je dagelijkse ritueel dat je je veel helderder zal voelen. Geldt overigens ook voor alcohol, maar daarover schrijf ik in een nieuwe blog. Doe er in ieder geval je voordeel mee en wil je meer weten of heb je moeite om een ritme te vinden? Ik kan je hierin ondersteunen. Zie info onderaan deze blog.Ander nieuws: Vanaf 1 oktober 2024 heb ik een eigen kantoor in het centrum van Kerkrade. Ik ben de trotse huurder van een praktijkruimte in de Villa Bergstein op de Poststraat 19, Kerkrade. Vanaf hier zal ik al mijn werkzaamheden voor Mara Vé gaan uitvoeren, zoals het schrijven van mijn blogs, consulten met toekomstige cliënten en verdere invulling en vormgeving van mijn praktijk en de rest van de toekomst. Ik had dit niet kunnen realiseren zonder de toewijding van mijn man, die mijn geworstel een tijdje heeft aanschouwd. Het gewring in het combineren van een werkruimte met op dezelfde locatie een privéruimte waarin allerlei dagelijkse afleidingen schuilgaan omtrent gezin en huishouden. Deze buitenkans kwam na een hele fijne tip van een kennis (waarvoor dank aan betreffende!) en de rest is nu al geschiedenis. De ruimte was nog vrij, het voelde meteen goed en de locatie kan wat mij betreft niet mooier. Alles op loopafstand, ik ben indien nodig, snel ter plekke wanneer er thuis of op school van onze zoon iets is. Mooier kon ik het mijzelf echt niet voorstellen. Het geeft rust, want werk is werk en privé is privé, iets waar ik al mijn hele werkzame leven naar streef en wat ook belangrijk is voor mij. Met ingang van 1 november '24 wil ik op deze locatie cliënten ontvangen en iedereen die er interesse in heeft ondersteunen in zijn of haar weg naar een gezondere leefstijl en permanente gedrag(patroon)verandering en andere technieken zoals Kinesiologie en Ademhaling. Die laatse twee wil ik vanaf januari 2025 gaan toepassen in mijn praktijk. Ik ben er van overtuigd dat er betere en meer verantwoorde methodes zijn om je lekker in je vel te voelen dan het bejubelde chemische prikje in je lijf dat je hongergevoel onderdrukt en wat slechts een zeer tijdelijk en discutabel effect heeft.Enfin, ben je nieuwsgierig geworden, dan zie ik je heel graag terug in mijn nieuwe praktijk in Villa Bergstein of op de locatieVietaal Kerkrade, Heiveldstraat 107, alwaar ik als voedingscoach ondersteun. Bij Vietaal zal ik vanaf november dit jaar iedere eerste maandag van de maand een inloop ochtend organiseren waar je informatie kunt inwinnen en waar wij alvast kennis kunnen maken. Daarover later meer. Op dit moment werk ik nog aan de invulling van deze dagen. Ben je geïnteresseerd dan kun je via mijn website een bericht voor mij achterlaten op de contact-pagina. Of direct via info@mara-ve.nl.Ik wens je nog een hele fijne dag. Oja, je mag het vooral doorvertellen....waarvoor ook alvast mijn dank!Vitale groetjesMara Vé

Lees meer »

Vietaal Kerkrade

Zoals wellicht al bekend ben ik sinds april dit jaar aangesloten als voedingscoach bij Vietaal Kerkrade op de Heiveldstraat 107, te Kerkrade. Ik heb deze keuze bewust gemaakt omdat ik het prettig vind om met andere professionals op gezondheidsgebied verbonden te zijn en te kunnen sparren. Zo kunnen ideeën ontstaan, mooie samenwerking enzovoorts. Omdat alles nog nieuw is voor mij verandert zo af en toe iets in mijn strategie en vormen zich ook nieuwe ideeën, mede door inbreng en open blik van derden. Daarom heb ik na overleg besloten om per oktober van dit jaar een paar uur per maand een inloopmoment te organiseren waarbij u, geheel vrijblijvend, info kunt krijgen over de mogelijkheden die een  voedingscoach kan bieden en wat een traject of een advies precies omvat. De bedoeling is dat het voor u zo gemakkelijk mogelijk is om goed advies te ontvangen waar u ook echt iets mee kunt doen.Wanneer die dagen zijn zullen we nog exact met u communiceren en zal ook vermeld staan op het informatiebord van Vietaal Kerkrade. Verder zal ik nieuwsbrieven blijven schrijven en enkele kopieën daarvan binnen Vietaal op het bureau leggen. U mag deze meenemen om rustig thuis te lezen of u kijkt op mijn website wanneer digitaal voor u gemakkelijker is. Ik hoop u in ieder geval snel te zien. Er is nog een nieuwtje onderweg waar ik mij heel erg op verheug, maar daar zal ik jullie later, maar wel heel snel, meer over mogen vertellen.Voor nu zal ik kort een onderwerp aansnijden.Velen onder ons kampen dagelijks met een vorm van overgewicht of een negatief zelfbeeld rondom het lichaam. Er zijn uiteraard heel veel verschillende manieren om wat gewicht kwijt te raken en ook heel veel soorten quick fixes op de markt die van alles beloven en slechts tijdelijk resultaat bieden. Ze kosten meestal handen vol geld, terwijl de resultaten en remedies net zo hard als sneeuw voor de zon verdwijnen als hoe ze op de markt zijn gebracht. Er zijn maar een paar methodes waar ikzelf ook echt achter sta en waarvan ik overtuigd ben dat het helpt en ondersteunt zonder dat het schade brengt aan het lichaam en uw gezondheid en waarvan ook zeker is dat het nadien geen nare bijwerkingen zal hebben.We moeten ons goed realiseren dat we in een tijdperk leven waarin verslavingen de kop op steken en gevoed worden. ‘Ik niet’, zal je misschien denken maar schijn bedriegt in deze. Het nieuwste en meest moderne voorbeeld is de mobiele telefoon. Sociale media die alle seconden van de dag geopend kan worden, aanhoudend bereikbaar zijn voor iedereen en niet te vergeten alle apps die wij  tegenwoordig nodig hebben voor online shoppen, bankieren, bediening van bepaalde apparatuur, Internet om raadpleging bij kleine gezondheidsproblemen enzovoorts (thuisarts.nl bijvoorbeeld, waar je heden wel als eigen huisarts mag optreden). De druk van buitenaf/derden en prikkels zijn voortdurend aanwezig en de ontspanning is ver te zoeken. Er is een ware mismatch want ons lichaam is in conflict tussen wat het nodig heeft en wat er in het moderne leven niet meer zomaar is.Het gemak dient de mens maar ons lichaam is er allesbehalve blij mee. De farmaceuten varen er wel bij want de mens wordt depressief, dik of lijdt aan andere welvaartsziektes en daarmee zijn we uiteindelijk beland bij het dieptepunt van de gezondheidszorg. Ik kan daar natuurlijk over uitweiden maar dat doe ik niet (meer) omdat ik mijn energie liever in positieve projecten stop. Evengoed wil ik er wel van zeggen dat met alleen wilskracht of een prikje Ozempic de obstakels in het leven niet kunnen worden overwonnen laat staan dat het garantie is voor een goede gezondheid. Daar is meer voor nodig, zoals support, een helpende hand, inzicht in hoe je lichaam reageert op voeding, voedingstherapie, maar ook het erkennen van onverwerkte trauma’s die hun nasleep kunnen hebben en dat zich uit in een bepaald gedrag. De mens is een allesomvattend wezen en als je ergens iets uit zijn evenwicht haalt heeft dat effect op het hele lichaam én de geest. Ik zal nooit beweren dat het gemakkelijk, ik vertel bij deze ook dat ik geen crash-dieet zal aanprijzen. De sleutel ligt in geduld en acceptatie van een ritme waarin we dagelijks leven en onder ogen durven zien wat we zelf kunnen veranderen. Het leven is niet maakbaar maar wel stuurbaar, je lichaam en geest is je grootste kapitaal, durf er dan ook in te investeren. Ga ook voor een gouden gezondheid en maak korte metten met de disbalans in je leven. Ik wil je graag inzicht geven en de basiskennis bieden die je nodig hebt om het ‘evenwicht’ te herstellen.Ik hoop je snel te zien.Met vitale groet,Mara VéVoedingscoach

Lees meer »

One of those days

Je kent ze wel. Het hangt een beetje in de lucht denk ik. Voor mij was het gisteren blauwe maandag i.p.v. de beroemde januaridag die er om bekend staat. Vraag mij niet waarom, geen idee waarom ik een blauwe maandag ervaar. Ik heb alles, ik kan alles maar er zijn gewoon dingen, opmerkingen, activiteiten die mij sip stemmen. Niet alleen vandaag. Het hele afgelopen weekend bekruipt mij al zo’n vreselijk gevoel. Het gevoel van niks onder controle te hebben, helemaal niet jezelf te zijn. Ik? Ik ben mij kwijt, soms, niet vaak, maar wel steeds frequenter. En dat komt door het eeuwige gevoel van een teleurstelling te zijn, want anderen zijn beter, sneller, mooier, slimmer, gewiekster, brutaler enzovoorts. Maar het is ook een kwestie van te veel talenten en geen keuzes kunnen maken. De eeuwige twijfelaar zijn. Ik zei laatst gekscherend tegen mijn man (daar ging wel wat aan vooraf maar doet er even niet toe) dat er een onderzoek bestond waarin men stelde dat mensen die voortdurend twijfelen over allerlei keuzes die ze moeten maken, als intelligente wezens worden beschouwd. Nou, daaraan twijfel ik toch ten zeerste. Staat in mijn optiek geheel los van intelligentie en/of succesvol zijn. Goed, en ik lees dan over Youp van ’t Hek die met een hele grote mond (had bijna iets anders geschreven) een zeer succesvolle carrière afsluit en dan denk ik, ja, die stond tenminste nog achter alles wat hij doet en deed. Grote bek (oeps, zeg ik het toch), alles op de korrel nemen en hij komt er mee weg! En verdient er ook nog leuk mee. Als ik een grote mond opzet staat het schaamrood mij op de kaken. Ik laat mij wegvlakken. Kaken op elkaar en niets meer zeggen. Maar het komt waarschijnlijk door alles wat ik zie en hoor. Bovendien kan ik toch niet ongevoelig blijven voor alle verschrikkelijke informatie? Wij gaan hier in Nederland door alsof er geen nieuwe wereldoorlog aan onze achterdeur staat te kloppen. Iedereen loopt maar te mekkeren dat de Europese Unie geen zak voorstelt maar ik vraag je dan, waar denk je dat onze bescherming vandaan komt? Wie kan ons garanderen dat dhr. P., woonachtig in Rusland of waar hij momenteel ook mag uithangen het niet ook voorzien heeft op de rest van ons mooie Europa? Nou? Vertrouw je op die reserve Europeanen in de VS? Het land dat het laatste decennium wordt bestuurd door oude witte, (en oranje) en soms seniele kerels? Alsjeblieft zeg. Over de lijn genomen vind ik de bestuurders op “belangrijke” stoelen op deze Aarde (welk recht heeft men zich ooit durven nemen) per definitie over het paard getilde mensen. En dat is op grootschalig vlak waar ik mij druk over maak.Ik maak mij ook druk over de opvoeding van mijn kind. Bijvoorbeeld, dat hoe meer ik tegen het gebruik van een tablet inga hoe meer die jeugd er aan vast zit geklonken. Tranen vloeien wanneer je ze ‘middenin’ een spel sommeert de verslaving weg te leggen en mee  te komen voor welke andere activiteit dan ook, meestal beweging, maar drama hoor, echt drama (ik overdrijf nu zelf ook wel een beetje, hij heeft het dus niet van een vreemde). En ik weet dat ik niet de enige ben, ook al doen sommigen in mijn omgeving zich voor als de perfecte ouder met een kind dat maar een kwartier (yeah right) tot 60 minuten (wauw zoveel haalt ie echt niet hoor, die van mij niet, uche uch) per dag aan zo’n on-ding vastgeplakt zit. En mij dan het gevoel geven dat mijn kind een zeer hoge uitzondering is, in plaats van de regel. Maar die van mij ook niet hoor. Hij danst, hij voetbalt, hij denkt zich nieuwe pasjes uit, hij tekent dat het een lieve lust is en gisteren heeft hij trouwens hele mooie creaties gemaakt met klei, waar we minstens een uur voor op pad zijn geweest (die klei dan) om überhaupt dat te vinden wat hij nodig had. Hij is daar een pietje precies in; 'nee mam geen Play Dohhhhh, ik moet echte klei hebben, je weet wel, die streepjes…'Oja, en hij heeft zijn vader van het weekend verteld dat hij ook op dansen wil. Onze kleine showman.Maar betreft mobieltjes en tablets; ik moet dan altijd denken aan één van mijn vroegere vriendinnen, die binnen ons toenmalige kringetje als eerste moeder werd, in een tijd dat mobiele telefoons nog niet onmisbaar waren (ja dat lees je goed) en tablets al helemaal toekomstmuziek, want nog nooit van gehoord. Kanttekening; ik was de dertig al gepasseerd, kun je nagaan. Zij vroeg zich toen al af of zij haar zoontje, wanneer hij ooit de 10-jarige leeftijd zou hebben, wel of niet een mobiel moest meegeven naar school? Een mobiel hè, geen smartphones zoals nu. We spreken van het jaar 2009 of zoiets. Wij waren er toen allemaal stellig van overtuigd dat dat echt niet ging gebeuren. De tweede sarcastische “Yeah right” vloeit nu uit mijn toetsenbord naar mijn scherm. Vandaag de dag gaan ouders van kinderen met de docenten op de vuist als het kind niet met zijn phone in de klas mag, dat stond vanochtend in de krant. Wat een ontwikkeling zeg, om bang van te worden.Tegenwoordig heeft het pasgeboren kind al een baby-cam in de kamer staan, observeert verwonderd paps en mams wanneer die hun ogen op een schermpje heb gericht en verrek; de aandacht niet op de baby (!) en kijkt zoetjes mee op pa-of ma’ s telefoon naar schattige animatiefilmpjes, die goed voor de ontwikkeling zijn, bla, bla. Ja, zo erg was het 8 jaar geleden nog niet helemaal maar zie ik wel nu overal om mij heen gebeuren. En ik heb het gevoel dat we er allemaal in getrapt zijn en niet meer anders kunnen tenzij we natuurlijk zo moedig zijn om ook de mobiele telefoon de deur uit te doen. Maar het gaat niet, de helft van de bevolking betaalt er zijn boodschappen mee, sommige winkels zijn alleen via een app bereikbaar (lees, dus niet eens meer via een pc, zoals bijvoorbeeld PicNic) en er zijn instanties die alleen nog maar telefonisch bereikbaar zijn of via QR- code scan enzovoorts waardoor je gedwongen wordt om minimaal een simpele smartphone te hebben, WEL eentje die updates ontvangt van de maker van de telefoons, dus geen oud modelletje want niet meer compatible met ….  blablabla. En zo worden we gedrild. Er zitten hele geavanceerde teams achter die systemen om jou in een richting te sturen. Advertenties worden erop aangepast en je kunt je afvragen, waar is de  hele Privacy-verklaring nog voor nodig als je toch standaard in een algoritme terechtkomt zo gauw je een zelfstandig naamwoord heb ingevoerd in je Google – of Safari zoekmachine? Je komt onherroepelijk in een cirkel terecht waar het lastig  uitkomen is. Ook voor mij. En diezelfde cirkel vormt zich ook op ander gebied. En in veel gevallen, voor veel mensen betekent dat een individualistisch leven, alleen zijn, niet meer durven communiceren met anderen, een drempel vormend, niet kunnen hechten, niet kunnen (ver)binden, angst om een gesprek te voeren, zelfs over de telefoon. En ik schreeuw dan haast: kijk uit, het is een valkuil. Je doet jezelf tekort. Je bent een mooi mens en je hebt al die extra snufjes niet nodig. Minderen, vooral je mobiele telefoon. Dat is de oplossing voor nu. Om niet te af te zakken, te verzuren, of erger………De zon schijnt vanochtend. En ik ga dus lekker in mijn pauze een verfrissende en opwekkende wandeling maken en mij verre van alle technologie in huis houden.  Jij ook?Dan geniet ervan.LiefsMara-Vé

Lees meer »

Voeding en verantwoordelijkheid.

Je relatie tot voeding:Gehaat, geliefd, verbindend, verdelend, lekker, gezond, ongezond, troost, verfrissend, energie gevend. Iedereen staat in een bepaalde relatie met voeding. De één beter dan de ander. Allemaal aangewende gewoontes, want van nature uit aten we niet om getroost te worden. We aten om te kunnen overleven.Geen pleister:Wanneer ik vertel dat ik onder andere een voedingsconsulent ben, wordt ik wel eens in het rijtje van een diabetes-assistent of diëtiste geplaatst. Echter, dat ben ik niet. Ik ben van het team: beter voorkomen dan genezen. Daar tegenover staat dat een diabetes-assistent vertelt wat men wel of niet mag, ze is wel medisch onderlegd, maar eens je daar een afspraak hebt is het leed al geleden en moet je genezen, nadat de diagnose diabetes is ontvangen. Pappen en nathouden zeg ik altijd. De pleister op de wond. Ik zit in het voortraject. Voorkomen dat je diabetes krijgt of ombuigen naar minimaal pré-diabetes. Ik ben geen pleister op de wond, ik ben juist diegene die de pleister er vanaf trekt. De tijden zijn ECHT veranderd.Al vrij vroeg was ik mij ervan bewust wat bepaalde voeding met mij deed. Van chocolade kreeg ik steevast een zwetend neusje , ja echt als kind al, en chips maakte dat ik niet kon stoppen met eten ervan. Maar ik was toen jong, natuurlijk kunnen kinderen meer suiker verstouwen dan een volwassene, want ze moeten nog groeien. Echter de tijden zijn veranderd, de jeugd zit tegenwoordig veel meer stil, de volwassenen zijn liever lui dan moe, we hebben allerlei apparatuur wat ervoor zorgt dat we niet meer veel bewegen in huis, gemak dient de mens. Je kunt stellen dat de energie er wel ingaat, maar lang niet meer allemaal wordt verbruikt. Struisvogeltjes:We confronteren onszelf ook liever niet met ons eigen gedrag. Struisvogel, dat je bent. We blijven eten, die alcohol wegslobberen, ons gedrag goedpraten, uitstellen, en jaja, we weten, morgen wordt alles beter. Maar waarom morgen pas, als het ook vandaag kan? Waarom een paar weken voor de vakantie pas op je voeding letten terwijl je dat het hele jaar al kan? Want je zult zien dat wanneer jouw leefstijl verandert naar gezonde gewoontes, de drang naar de ongezonde keuzes zal afnemen. Je hebt eenvoudigweg geen zin meer in al die ongezonde snacks. Ook niet op vakantie. Je keuzes zullen meer en meer verantwoord zijn. En keuzes hebben gevolgen:Goede en slechte darmbacteriën hebben effect op je voedingskeuze. Als je veel suiker en geraffineerde koolhydraten eet, zorgt dit voor de verstoring van je darmflora. De darmbacteriën die van die suikers leven blijven om meer suikerrijk voedsel vragen.Maar het tegenovergestelde is ook waar: veel groente eten zorgt voor een gezonde darmflora. En die darmflora communiceert weer met de hersenen met de vraag naar meer gezonde keuzes. Zoals groente en fruit.'Maar Tamara, ik eet al 200 gram groente op een dag!' Ja, heel goed, maar niet genoeg. Wil je gezond bezig zijn dan zal dit opgeschroefd moeten worden tot 500 gram groente per dag. Ouderwets gezegd: een pond. De meeste mensen komen daar niet aan maar raak nou ook niet meteen in paniek. ‘Morgen moet ik een pond groente naar binnen werken, mijn hemel, hoe dan?’ Nou met kleine stapjes. Het begint met de keuze om meer groente te eten. De kracht zit in het feit dat we ongezonde voedingspatronen gaan doorbreken. En een van de tactieken is om te variëren. We kennen allemaal wel de alledaagse vraag: ’wat ga ik nou weer koken?’ Beetje uitgekookt, klaar met weer “iets nieuws” verzinnen, of juist het gevoel steeds hetzelfde te bereiden, alweer die bloemkool, slechte eters thuis, lange tanden enzovoorts. Niet echt bemoedigend, ik weet het. Maar laat ik het zo zeggen: ik pak jou het frietje niet af. Dat mag je heus wel eten. Maar varieer! De uitdaging en een simpel voorbeeld met Tomatensoep: 100 verschillende (verse) ingrediënten in een maand. Waarbij ik al meteen vertel: een pak U**X Tomatensoep wordt geteld als 1 ingrediënt, echt geen idee wat erin zit behalve iets dat op tomatensmaak lijkt.Een zelfgemaakte tomatensoep daarentegen telt minimaal 3 tot 6 verse (!)ingrediënten. Tomaten 1, bouillon 1, olijfolie 1, Peterselie 1 uien 1knoflook 1Varieer: Ook met beleg op je brood/cracker/desemsneetje/boekweitwafel.Avocado in plaats van kaas. Om maar een voorbeeld te noemen.'Maar Tamara: doe jij dan altijd alles (!) gezond?' . .  .  .  .  .  Nee.  Ik ben ook wel eens lui, of vergeten genoeg boodschappen te halen, of te laat thuis, haal de bocht niet, kortom, ik ben ook maar een mens. Dus af en toe hapert mijn planning ook en dan schiet het eten erbij in. En liever schiet ik in op het eten dan op de tijd met mijn gezin, echt. En ja, ik ga ook heus eens naar de friettent, pizzaboer of haal mij de kant en klaar soep (wel de zelfgemaakte van bij de groenteboer) zeker, nogmaals, ik ben ook maar een mens (!), en daarmee af en toe lui of gemakzuchtig. Maar het heeft geen bovenhand en ik heb vaak alweer gelijk zo'n AHA-moment: O ja, zo was dat gevoel erna….voorlopig weer even genoeg ervan.

Lees meer »

Als reactie op krantenartikel.

Naar aanleiding van uw artikel op 23 april jongstleden Gebruik van medicijnen voor slanke lijn gestegen.Als voorstander van een gezonde leefstijl is het een doorn in mijn oog dat alles maar opgelost moet worden met pilletjes of prikjes. Dat er een tekort ontstaat voor mensen die een bepaald medicijn echt nodig hebben, daarover rept men geen woord, evenals de termijn waarop “vervelende bijwerking” zijn getest. Lees een bijsluiter van paracetamol en wordt bewust van mogelijk ‘onschuldige’ bijwerkingen. Door dit artikel in uw krant te zetten lijkt het wel of u gewoon zegt: “leef erop los, bent u nadien te ziek & zwak? Ziehier het wondermiddel. Neemt hiervan gij allen, en uw honger verdwijnt als sneeuw voor de zon. Probleem opgelost. Echter de oorzaak niet.Die zucht naar eten komt onherroepelijk weer terug nadat wordt gestopt met dat pilletje en je niks aan je gedragspatroon hebt gedaan. Je ‘crash-dieet’ is dan voorbij echter biedt geen permanente oplossing. Die pil is slechts een pleister op de wond. Wil je je hele leven dan aan dat spul vastzitten? Ik zou zeggen, leef preventief! Dat er schrijnende gevallen zijn, zoals obesitas-patiënten, daar mag ik niks van zeggen. Deze mensen moeten geholpen, indien levensstijlverandering geen optie is. Maar kan het kaf van het koren worden gescheiden? Tussen niet kunnen of niet willen ligt een wereld van verschil.Ik maak mij ernstige zorgen, want op deze manier zullen we de “Gezondheidszorg” en zijn kapiteins blijven spekken. Nederland heeft tien miljoen chronisch zieke mensen. Wauw, en aanmoedigen van een preventieve levensstijl laat nog steeds ernstig na. Sporadisch een artikel over bewerkte voeding zal aan bewustwording weinig bijdragen. En zolang ziek zijn geld opbrengt zal er weinig veranderen.Maar ga uw gang, promoot medicijnen maar in uw krant. Dan betalen we over 10 jaar 400 euro per maand, per persoon, aan de zorgverzekeraar in plaats van de 200 die we nu kwijt zijn. Van Gezondheidszorg is allang geen sprake meer, die werd jaren geleden om zeep geholpen. Spreek beter maar van Ziekenzorg.met vriendelijke groet,T. V. Kerkrade

Lees meer »

Aanvulling op Diëten enzo!

Ik schreef vorige week al over jojo-effecten en crash-dieet. De wens om een paar kilo’s, voornamelijk op heupen en buik, af te nemen is bij veel mensen groot. En dat begrijp ik natuurlijk. Ik heb ook begrip ervoor wanneer je  denkt dat je alleen door heel weinig te eten kunt afvallen. Maar er is een groot verschil tussen weinig eten en de juiste voeding eten. Het is voornamelijk belangrijk wat je eet, wanneer, hoe, de frequentie en hoeveel je daarvan verbruikt, dus de beweging, en welke beweging!Laat ik ook gelijk met deze spoiler beginnen: er bestaat geen wondermiddel om jou te laten afvallen. Er bestaan medicijnen die mensen met een serieus ziektebeeld, zoals obesitas, kunnen ondersteunen om hun gewicht onder controle te houden. Er bestaat een diabetes medicijn dat ervoor zorgt dat de bloedsuikerspiegel onder controle blijft, omdat de pancreas van de patiënt dit niet meer kan. Maar of het je onder de eindstreep gezonder maakt is nog niet duidelijk, wellicht brengt het ergens anders schade toe, waardoor je alsnog een kostenpost wordt voor onze gezondheidszorg. Hoe dan ook, laat die medicijnen voor de mensen die er afhankelijk van zijn. En zorg ervoor dat jezelf sterk genoeg bent om de uitdaging aan te gaan. Wat belangrijk is? Jouw eigen wil! En voor de één is een paar kilootjes kwijtraken gemakkelijker dan de ander maar ik wil echt een paar beweringen uit de wereld helpen.Op dit moment heeft meer dan 50% van de Nederlandse bevolking een vorm van overgewicht. Dat is echt heel triest. Dat kost onze samenleving bakken vol geld waardoor de gezondheidszorg en de zorgverzekering die wij allemaal betalen alsmaar duurder zal worden. Het goede nieuws is dat er zeker iets aan te doen is. Nu las ik onlangs een artikel in de krant over een mevrouw die al haar hele leven vecht tegen overgewicht (ze heeft obesitas) en die de strijd tegen de kilo’s nooit kan opgeven, omdat ze bij wijze van spreken alleen al van het kijken naar eten zal bijkomen. Er stond nog een heel verhaal bij, maar daar kan ik nu helaas niet over uitwijden. Dat is heftig, zo’n leven. Maar tegelijkertijd vertelt zij in dat artikel dat dik zijn niets met eigen schuld te maken heeft. En dan gaan mijn nekharen overeind. Want inderdaad; er zijn uitzonderingen, zoals zij, die hun hele leven een gevecht leveren. Mensen met Oedeem of mensen met een Obesitas-gen dat er ongelukkigerwijs voor zorgt dat je nooit maat 36 zal hebben, of 38 of 40. Maar om nou te beweren dat het in het geheel, voor ons allemaal geldende, niet aan jezelf ligt gaat mij echt te ver.Heel veel voeding in de supermarkt is bewerkt. Oud nieuws. Maak de juiste keuze, ook oud nieuws. Jij bepaalt nog altijd zelf wat je koopt, kookt en eet. Heel veel voedingsproducten zorgen ervoor dat je “verslaafd” raakt en er meer van gaat eten.Chips, cola, pakjes smaakmakers enzovoorts. En ja hoor, suiker maakt wel verslaafd, al beweert het Voedingscentrum van niet. Maar de mens is ook "verslaafd", aan gemak. Luiheid, dat zit in onze genen, een enkeling daargelaten. En tegenwoordig sla je de Sociale Media open (AFKORTING SM, kom ik later nog op terug) en er wordt om je oren geslagen met poedertjes, zakjes, middeltjes, pilletjes om te detoxen, of ik zeg maar eens wat, leververvetting tegen te gaan, af te vallen enzovoorts. Zelfdiagnose leververvetting: Een hele bus poeder te koop voor minder dan 25 euro, op internet. Daar smelt je taille van, want die brede taille is een teken van leververvetting. Je hebt weer ergens op internet iets gelezen en denkt: "Eureka, dat is mijn klacht!" En dat is niet geheel zonder risico. De eerste les die je daaruit mag trekken is het volgende: Ga eens voor jezelf na hoe je in godsnaam (!) aan de diagnose leververvetting komt? Is dat überhaupt ook medisch vastgesteld of trek je zelf die conclusie, doordat je vermoeid bent of de bezitter bent van die volslanke taille? Het lijkt mij wijzer om in eerste instantie dat poedertje te laten staan en iets aan je levensstijl te doen. De uitspraak: “ ik heb vet op de taille, ik zal wel leververvetting hebben” kan anders meer kwaad dan goed doen. Ben je onzeker, vraag het een arts of een andere deskundige die je hiermee vertrouwt.  Want leververvetting, dat kan een oorzaak zijn van vermoeid gevoel, en is een in vroeg stadium omkeerbare oorzaak, maar wat is dan de oorzaak van de oorzaak? In veel gevallen is dat niet een aangeboren afwijking maar een zucht naar iets. Alcohol, pillen (of andere drugs), fastfood, lang stilzitten. Of diabetes-patiënt zijn of in ieder geval insuline ongevoeligheid hebben, weinig beweging (want iedere dag hetzelfde rondje met de hond telt niet als optimale inspanning). Dus voordat jij moe wordt en vet op de taille hebt (symptomen) is er een mankement, bijvoorbeeld een leververvetting (oorzaak) die tot stand kwam door je levensstijl, bijvoorbeeld overmatig alcoholgebruik. En dat noemen we de oorzaak van de oorzaak! Zoek je oplossing niet in weer een pilletje maar in je manier van leven! Ik kan jou duizend boeken verkopen, supplementen enzovoorts. Maar als jij niet eerst achterhaalt waardoor je bijvoorbeeld 10 kilo te zwaar weegt zou ik voorzichtig zijn met allerlei aankopen van middeltjes. Je weet niet wat er precies in zit.Heb je nou ook moeite om een start te maken? Misschien kan ik jou helpen om patronen te doorbreken. En wie weet kun jij al na een paar sessies helemaal alleen de uitdaging aan en de verleidingen weerstaan die wij, jij, ik en echtwaar iedereen (!) iedere dag weer moeten trotseren op jacht naar ons voedsel in de supermarkt. Vanaf 22 april a.s. kun je een afspraak maken via info@mara-ve.nl. Dan zal ik je inplannen om je verder te helpen. Het gaat namelijk vooral om patronen doorbreken. En soms heb je een kick-start van buitenaf nodig om een begin te maken met je nieuwe levensstijl.Ps. Geef de nutri-score alsjeblief niet teveel credit. Ik schreef er vorig jaar al over in een andere blog op een andere site. Jawel, zalm met nutri-score D is echt waar nog altijd een betere keuze dan de diepvriespizza met Nutri-score B!!!! Echt!Liefs Mara Vé

Lees meer »

Tamara, ik wil op dieet!

‘Tamara, ik wil graag op Dieet!”‘Oké’, zeg ik, ‘en mag ik weten wat jouw motivatie is om op dieet te gaan?’‘Ja, ik wil graag snel wat kilo’s afvallen zodat ik in mijn trouwjurk pas, volgende maand!’ ‘Oh Wauw, gefeliciteerd, wat geweldig dat je in het huwelijksbootje gaat stappen.’ Zeg ik, maar ondertussen krijg ik al een beetje argwaan. Want wil je een tijdelijke oplossing of wil je permanent wat kilootjes kwijt? Heel eerlijk, het is een beetje een irriterend woordje, dieet, wat beladen vind ik zelf. Bovendien, wat is een dieet?

Lees meer »

Welke mindset past bij jou?

Wij willen allemaal graag iets negatiefs ombuigen in iets positiefs. Beter in je vel zitten, wat kilootjes kwijtraken (op een verantwoorde manier) energielevel omhoog, voldoening uit het leven halen.  Enzovoorts. In ieder geval kriebelt er iets en niet alleen de lente die om de hoek komt kijken maar ook de onrust in je hele wezen. Want je weet het allemaal wel, ja, minder suiker, ja, gezondere vetten nuttigen, meer groente eten. Maar ook: minder op je telefoon kijken, minder Netflixen (tegenwoordig een werkwoord) , minder shoppen. Dit alles wat ik hier opnoem? De nieuwe vorm van ons tijdverdrijf die wij ten onrechte als rustmomenten zien. De Mindset is uit zijn balans. Dit is een vorm van leefstijl waar wij (onbewust) onder lijden. Een vorm van leefstijl die ervoor zorgt dat we minder tijd hebben om echt tot rust te komen terwijl we minder werkuren per week draaien dan 100 jaar geleden, toen men alleen op zondag vrij had en 60 uur per week (!) moest werken om rond te kunnen komen. Dat klinkt ongelooflijk onlogisch, toch is het zo. Men ervaart nu dat er weinig vrije tijd overblijft terwijl het alleen maar ligt aan de prioriteiten die men zichzelf stelt. We hoeven minder uren te werken (ja zelfs om maandelijks rond te komen) maar ervaren meer stress dan ooit. Niet in de laatste plaats door het overvolle privéleven.Het is tegenwoordig een kunst om niet te zwichten aan het voldoen van het heersende tijdsbeeld. Er is nog maar weinig om je echt op te verheugen vanwege de overvloed waarin wij leven. Echter,  terwijl alles onder de eindstreep minstens 5 keer duurder is geworden kunnen we ons kennelijk meer luxe dan ooit veroorloven. Denk aan je rijbewijs + auto, alle apparatuur die we tegenwoordig bezitten, warm en koud water (nog wel) in overvloed, iedere maand shoppen voor iets nieuws (al is het bij de Action, maar het is toch shoppen!). Wijn, bier, frisdrank (helaas), het Netflix-  en/of-  spotify abonnement, de mobiele telefoon én abonnement, (elektrische) fiets, minstens 1 keer per twee maanden buiten de deur eten (al is het naar het frietkot op de hoek van de straat). Op de tv kijken naar betaald sport (wordt je ook echt heel fit van) en zo kan ik nog wel even doorgaan. Dit alles is ter reflectie wat wij ons allemaal dagelijks ten doel stellen. En dan nu de vraag? Maakt het jou gelukkig? Of mist er iets? Bevind jij je in de juiste context van je leven? Krijg je energie van de mensen die je wekelijks ziet? Passen je vrienden (nog) bij jou? Je relatie met partner en/of anderen? Past je werk bij jou? Maakt het jou gelukkig? En bedenk goed dat dezelfde vragen ook wederkerig zijn. Want pas jij als persoonlijkheid nog in het leven van de ander, je werk et cetera?Of is verandering wenselijk? En ik begrijp dat verandering weerstand opwekt maar het belangrijkste hierbij is dat je alles met kleine stappen doet. En vooral ook aan zelfreflectie, leren van je zelf te houden. Weg van dat negatieve zelfbeeld. Jij bent ook de moeite waard in dit leven. Als het niet goed gaat met jou, kun je ook geen leuk mens zijn voor je omgeving. Maar ook je valkuilen en minpunten onder ogen durven zien because nobody is perfect!Dit kleine stukje tekst is een tipje van de sluier die de opstap is naar durven veranderen van leefstijl en mindset. En hoe pak je duurzaam veranderen aan?  Een ding is zeker, die verandering van je eigen route, die ligt bij jou. Het is je eigen verantwoordelijkheid. En het begint bij deze vraag: waarom wil ik veranderen? Want veel gewoontes die je hebt staan al vanaf je kindertijd in steen gebeiteld. En nu is de tijd aangebroken om die steen wat te polijsten en de gewoontes die je wilt doorbreken weg te vlakken en opnieuw in te vullen. Nieuwsgierig geworden? Dan houdt deze blog in de gaten.Fijne dag nog.Liefs, Mara Vé

Lees meer »

Er was eens: Suiker en ...

Er was eens,een nieuwe rage die Suiker heet: Een echt lekkertje, geknipt voor de mens, de hopeloze zoetekauw. Luxeproduct in de middeleeuwen, en voor eenieder te krijgen na de 19e eeuw. En dat is een beetje jammer. Want, de moderne mens, geboren na het begin van de 20e  eeuw, sterft tegenwoordig eerder aan een welvaartsziekte dan aan stomme-pech-infectie-ziekte, wat de nummer-1 doodsoorzaak was tot aan het begin van de 20e eeuw. De reden van die welvaartsziektes is onder andere de industriële revolutie, die dus niet alleen maar vooruitgang heeft gebracht maar ook voor achteruitgang zorgt. En misschien was het wel al veel eerder aan de gang. Wel eens in een museum geweest en de schilderijen van de Gouden Eeuw bekeken? Waar dikke, rijke "heren" zich letterlijk liggend laven aan de geneugten van voeding? Suiker in overvloed, wat destijds een luxeproduct was? En ook de rijke "dames", die waarschijnlijk toch al heel weinig beweging hadden en weinig zon zagen. Corpulent zijn was een teken van welvaart en succes. En witte huidskleur ook trouwens. Helaas staan we aan de vooravond van een herhaling. Alleen is dik zijn nu geen uitstalling van rijkdom meer, integendeel. Voor het eerste sinds de helft van de vorige eeuw overleven onze kinderen ons niet meer zonder meer. En dat is verontrustend.In de Middeleeuwen en De Gouden Eeuw was voor de gewone man, de ambachtsman en de boer, suiker nauwelijks te betalen. Bakkers, koks, boeren- en huisvrouwen gebruikten honing en gedroogde vruchten om maaltijden en gebak te zoeten, als dit voorradig was uiteraard. Iets wat wij ons tegenwoordig niet meer kunnen voorstellen, omdat in onze moderne tijd suiker zowat aan alles wordt toegevoegd om het smakelijker te maken, of te verdoezelen of simpelweg om je meer van iets te laten eten/kopen. De schaarste van suiker is allang vervlogen tijd, te danken aan de 19e -eeuwse invoering van de suikerbiet. Al beweren sommige deskundigen dat suiker niet verslavend is, vind ik het moeilijk uit te leggen waarom dan niet. Want het gaat regelrecht naar je endorfinesysteem. En daar wordt verwerkt als een beloning.   Endorfine is een gelukshormoon en een belangrijke stressremmer; Helaas heeft het grootste deel van de westerse bevolking  een gradatie van endorfineresistentie: dat wil zeggen dat we minder stress aankunnen en minder beloning ervaren. Dat ligt aan onze leefstijl want we hebben een over stimulatie van endorfine door langdurig of systematisch gebruik van bepaalde stoffen:Denk hierbij aan troostvoeding, suikers, snelle koolhydraten (koek, snoep, frisdranken), drugs, alcohol, stress door gewelddadige en spannende computerspelletjes, negativiteit (nieuws over bijvoorbeeld de oorlogen) diverse soorten verslavingen en zo gaat de lijst door. Het is een enorm complex verhaal maar wel één waarmee we alledag te maken krijgen. Denk aan mensen met depressieve klachten zoals adhd, mentale vermoeidheid (burn-out), verslavingen, eetstoornissen, allergische aandoeningen zoals astma en hooikoorts en toename van angsten. Wat kan ik hieraan toevoegen? We weten allemaal dat we door onze drang naar meer en duurder en grootser ons eigen probleem creëren. Ten onrechte worden bepaalde klachten vaak alleen aan werk gerelateerd, maar neem je priveleven eens goed onder de loep. Ja, het klinkt niet leuk, weet ik, maar is wel de waarheid. Kijk eens naar de zucht naar meer (suiker = troostvoeding, netflix = vervalste rust), drukker, en hoeveel mensen erop kicken om te kunnen zeggen: nee sorry, spijt me, drukdrukdruk, moet nog hierheen, moet nog daarheen. Oja, nieuwste IPhone is besteld, nog even shoppen voor dat paar nieuwe sneakers (doe maar duur) en vervolgens de maand niet rondkomen (stress). Je bent slaaf (gemaakt) van de maatschappelijke maatstaven, of zijn het die van jouw zelf? Want durf je de andere kant nog op te lopen waardoor je (een beetje) buiten de boot valt? Want ook dat is natuurlijk een stressfactor, wanneer aanzien belangrijk voor je is. En het is zo jammer. Want ieder heeft evenveel tijd in een dag, maar de manier waarop je die dag invult is van belang. Hetzelfde als de kunst van Nee zeggen. En dan heb ik het niet over nee zeggen omdat je geen zin hebt om een taakje te doen of om een uur te wandelen. Maar in nee zeggen tegen overconsumptie,Nee tegen suiker, koek, snoep, frisdrank, de te volle agenda, het duizendste feestje waar je naar toe "moet"(!), overal aan mee willen doen bang dat je iets mist,  nog een glas alcohol (zuipen bitch, dat werd destijds tegen mij gezegd). Maar ik snap het, het is ingewikkeld en het liefst wil je erbij horen, ook logisch en het liefst wil je dat een ander die dingen allemaal voor je doet want zoooooo moe, zo moe. Maar je moeheid is deels te wijten aan hetgeen jij doet én niet doet. Om te beginnen: je krijgt teveel suiker binnen en je beweegt te weinig. Dat zijn echt heel belangrijke factoren. Dus heb ik een voorstel: begin al eens met je "suikerverslaving"; eentje die je mag uitproberen. En zeg nu niet; 'ik snoep niet!' want suiker zit in werkelijk zowat alles. Daag jezelf uit. Stel een doel, houdt in een schriftje, kladblokje, boekje, kalender bij wat je in twee weken tijd allemaal naar binnen werkt, van de melk in je koffie, tot aan het smeersel op je brood. Schrijf op....en je zult zien dat je meer suiker nuttigt dan je beseft. En belangrijke tip, laat alsjeblieft niet je fruit staan, dat is juist gezond!Nog een extra Tip; hou je flesje water of thermos met kruidenthee bij je in de buurt. Trek in zoet? Drink water of kruidenthee. Nou, succes ermee.LiefsMara Vé.Houdt mijn website in de gaten. Hij zal de komende tijd meer en meer gevuld worden.

Lees meer »