De balans! Lange blog ALERT!
Ik mijmer en maak de balans op. Blog ALERT, iets langer dan doorgaans!Zo tegen het einde van een jaar, weten jullie inmiddels wel, maak ik altijd de algemene balans op van wat goed was, wat beter kan en waar ik geen drol meer aan heb.Ook maak ik altijd de balans op wat ikzelf goed heb gedaan, wat ik beter kan en waar ik echt geen energie meer in zal steken.Eerlijk gezegd is het altijd een beetje wedijveren bij het opmaken van die balans. Van alle zaken die goed waren, zij die echt wel beter konden en voor hen die voorgoed baan mogen ruimen wat mij betreft.De eerste tip die ik jullie vandaag meegeef: Tip 1:Doe het ook, kom, maak die balans op en begin nu al en niet pas in het nieuwe jaar. Want nieuwe waardevolle inzichten kun je maar het best gelijk beginnen. Ik ga jullie niet vermoeien met mijn lijst aan do’s & never do ever again. Vandaag wil ik jullie trakteren op een paar mooie voedingstips die je alvast kunt meenemen naar het nieuwe jaar en liefst nu al begint. Ik volg een dame die wat mij betreft een heel helder inzicht geeft, althans voor mij in hoe ik mijn boodschap het beste kan verwoorden aan jullie. Hoe vaak sta ik niet te tralala-en en denk ik achteraf; ze luisteren toch niet. En dat kan om allerlei redenen zijn.Hoe dan ook, ik heb echt een boodschap en een missie. En ik blijf gewoon doorgaan ondanks de welbekende zuchtjes. Het zou zo mooi zijn als iedereen zo gezond mogelijk kan maar ook wil leven. Om echt op zoek te gaan naar je zwakke momenten, om eindelijk seizoen gericht te gaan eten, inclusief de feestdagen! Dat je je bewust bent hoe vaak jijzelf jouw alvleesklier letterlijk kliert door maar heel de dag te eten! Dat koolhydraten niet je vijand zijn maar dat jouw eetgedrag dat wel is. We zijn zo ver verwijderd geraakt van onze natuurlijke leefwijze, voelen ons belabberd en ongezond maar rijden gerust nog een blokje om voor de grote gele M, want daar “verkopen ze ook salades”! Laat ik je dit alvast verklappen, salades in de vorm van koude rauwe sla en andere rauwe groenten nu in de winter? Laat het! Ik herhaal; stop daarmee! Hooguit wat komkommer en wortel, liefst minimaal halfuur in het zuur gelegen! En die wortels zie ik het allerliefst gegrild, gestoomd, gebakken, als ze maar zacht zijn. Je kunt ze daarna nog altijd koud eten in een vorm van “salades”. Koude salades van rauwe groente zijn zwaar verteerbaar en afkoelend, terwijl je nu in de winter juist warmte nodig hebt. Weet je wat ik ‘s ochtends eet met mijn zoon? Wentelteefjes gebakken in roomboter (!) met kaneel, bosbessen en als je het persé wat zoeter wilt een natuurlijk zoet zoals kokos bloesemsuiker of een toefje rietsuiker. Kom op, ben daar niet zo bang van. Ik beloof je dat je de hele ochtend geen honger meer hebt. En natuurlijk zijn daar nog altijd de warme appeltjes met banaan, en de Peren Crumble uit de oven. Deze drie wissel ik af met een doodnormaal maar wel goed- en rijk belegde* boterham in de ochtend. Ja, echt waar. Maar wij (mijn zoon nog niet altijd) eten wel voornamelijk de desem variant, heerlijk gebakken door onze lokale Granny’s Home Bakery waar ik met regelmaat mijn brood ga halen. Heerlijk, gezond, goed vullend en zonder verborgen ingrediënten.