Gen X Talks!
Nieuw Level, enter the 50! A bit of Vintage a bit of a New!Een lid van Gen-X aan het woord. Om een keuze te kunnen maken uit het oneindige aanbod tegenwoordig heb je bijna een professional nodig om je wegwijs te maken. Inzicht en grip krijgen op dat overvolle woud van keuzestress en de snelheid waarin het gekozen moet worden, het breekt ons langzaam op. Ja ook de druk van tijdsgebonden keuzes zijn een stressfactor. Er zijn namelijk nog 100 wachtenden achter u en u was ook al een van de 100 wachtenden voor u. Dus Vamos, Vite, Dai Dai....Kom op, de tijd dringt. Aangenaam kennis te maken, dit is de huidige maatschappij, door de mens zelf gecreëerd. Verlies vooral niet uit het oog wat prioriteit is voor jou. En hoe jij je tijd indeelt. Dat doet geen ander voor je. Hoeveel tijd je besteedt aan zaken ligt vooral aan je manier van plannen. En wat je nodig hebt! De leuke en de minder leuke dingen mee inbegrepen. En of je ook wel eens nee kunt zeggen! Bovendien, wat voor jou belangrijk lijkt hoeft nog niet goed te zijn voor jou. Maar ook dat zal je ooit ervaren.Eerlijk gezegd heb ik ook wel eens geen zin in bepaalde klusjes, maar ik heb wel in de loop der jaren geleerd dat ik zaken waarin ik minder zin heb, maar die wel dienen gedaan te worden, beter gelijk uitvoer, zodat ik ervan af ben en tijd overhou voor de fijne dingen. Weet je nog, mijn vorige blog, het blijft anders zo’n energievreter in je hersenpan. Gisteren kreeg ik tijdens een gesprek met kennis J. een AHA-moment. Vroeger vond ik koken geweldig, nu niet meer. Dus wat is er veranderd? Dat laatste realiseerde ik mij dus heel recent pas, soort van vanochtend! Hier het antwoord; Vroeger kookte ik niet dagelijks.Ja DUH.In mijn jongere jaren kookte ik wel eens bulk, waardoor er later in de week kon worden opgewarmd. Voor de latere generaties onder de lezers; dat heet tegenwoordig preppen. Verder was ik ook niet de enige die de pollepel ter hand nam en ging ik ook wel eens buiten de deur; friet halen of pizza (veel anders was er toen helaas niet), en ook wel op restaurant of zakelijke etentjes, dan eens bij mijn moeder kijken wat de pot schafte of bij mijn toenmalige schoonouders eten (met een frequentie van elke week) waardoor koken geen dagelijks terugkomende factor was. Ik werkte fulltime en kwam vaak pas laat thuis, deed dan eerst de boodschappen want er was er een nieuw fenomeen; de sluitingstijden van de supermarkten waren verlengd! Yippie!Ik at destijds ook niet tussen 1700-1830 uur zoals nu maar om 20.00 uur of later. En in het weekend (tijdens het stappen) was het helemaal hopeloos. Lichamelijk gezien kon dat toen nog probleemloos, zoals zoveel andere dingen. Bovendien was er ook nog geen kroost om voor te zorgen, die van zijn 3e. jaar tot bijna zijn 8e levensjaar heel kieskeurig zou blijken. Zie; hoe anders is dat nu. Inmiddels is mijn kijk op voeding en de werking ervan op lichaam & geest veranderd. Net als mijn gezinssamenstelling. Soort van 180 graden omgeslagen. Gelukkig werk ik geen 40 uur buiten de deur meer maar wel nog steeds ongeveer 28 uur per week (wel flexibel) en ik heb er natuurlijk “zorg factoren” voor in de plaats bijgekregen die veel tijd kosten. Bovendien is mijn man veel van huis vanwege zijn werk waardoor die taken vooral bij mij liggen. Maar manlief doet wel een groot deel van de (kook)was en wast zijn eigen kleding. Bovendien ligt financieel gezien geen druk meer bij mij. Alleen voor de maaltijd zorgen, dat blijft wel een dingetje. Koken kan- en wil hij niet en al het andere wat met eten bereiden heeft te maken vindt hij verschrikkelijk om te doen. Daardoor is de glans er een beetje vanaf omdat het nu wel dagelijks door mij wordt gedaan. Maar ook dat is een relatief begrip, zie ik nu in. Toegegeven, ik volg liever en recept dan dat ik intuïtief aan de slag ga maar uiteindelijk gaat het erom dat je een eenvoudige en voedzame maaltijd kunt creëren zonder allerlei fancy ingrediënten en ingewikkeld gedoe. En dat het geen-zin-in-koken-moment ook gewoon gezeur is, eenzijdig gezeur zelfs, zoals zoveel in het leven. Je bent nooit te oud om routines aan te passen, je leert van situaties en van mensen om je heen. Naarmate je leeftijd vordert verbetert je vermogen tot het doorgronden van, ja eigenlijk alles. En dat werkt verhelderend. Ik ben binnenkort toe aan een nieuw level, de 50 wordt gepasseerd en ik enter daarmee het 51e level in mijn leven, die ik toch maar mooi in goede gezondheid heb weten te bereiken. Ik ben een trotse Gen-X-er, ik leef een duurzaam leven dat ik vooral meet aan mijn innerlijke rust. Ik hoef geen bucketlist waarop bungeejumpen moet worden afgevinkt want ik heb mij gerealiseerd dat ik niet leef om te laten zien wat ik allemaal heb gedaan. Dat maakt mijn leven niet interessanter. De waarde die ik hecht aan de kwaliteit van mijn vriendschappen, mijn relaties tot de liefste mensen om mij heen, en wat ik kan betekenen voor de ander, dat is wat voor mij telt. Zoonlief wordt ook steeds groter en geeft steeds meer aan wat hem interessant lijkt om te doen en daar zitten wel een paar leuke uitdagingen tussen. Voegen we toe aan onze gezamenlijke to-do lijst. ZO wordt het echt nooit saai. Dus kom maar op, Spit in the Hands & Rule your Life, zoals het een echte Gen X-er betaamt te doen! Geen nonsens, vooral doorgaan met waar je goed in bent en ik weet heus wel wat dat is. En; vooral genieten van het leven! Standje Roadrunner-snelheidslevel (ik weet niet beter en wil niet anders) met de nodige pauzemomenten ertussen, praktische instelling en zelfredzaamheid zijn mijn goals. Altijd al geweest en nu opnieuw omarmd. Een beetje vintage & beetje nieuw!Have a good day!Liefs Tamara