Reminder en kort nieuws.

Gepubliceerd op 20 november 2025 om 10:46

Een leefstijlomstelling is geen one-size-fits-all. Want de één is gluten-intolerant en de ander kan geen melkproducten verdragen enzovoorts. Maar er zitten wel heel veel raakvlakken in die voor iedereen gelden. Jong, wat ouder, slank maar futloos, flink maar wel gelukkig enzovoorts. In mijn praktijk, waar ik momenteel nog voornamelijk een op een werk krijg ik van alle pluimage in de stoel. En dat is waarom ik niet met een vast ‘dieet’ kan werken. Het zou namelijk geen nut hebben wanneer ik een vrouw in de overgang en kampend met verandering in de hormonen en een onderbroken nachtrust hetzelfde plan van aanpak zou voorschrijven als een jonge man die suikerrijk eet, weinig beweegt en graag wat kilo’s kwijtraakt. Tel daarbij aangeleerde, ingesleten gedragspatronen en emoties bij op; ik zou niet weten hoe je dat voor iedereen hetzelfde als een one-size zou moeten invullen. Tuurlijk is altijd het advies: "eet zo veel mogelijk natuurlijke voeding!" Want de meeste mensen komen wel in eerste instantie omdat ze een paar kilo’s kwijt willen en dat is ook goed, dat is een begin. Maar het proces van dikker worden gaat geleidelijk aan. En het is in 90% van de gevallen iets dat je zelf in de hand hebt en aanstuurt. Onbewust. En vaak gaat dat inderdaad hand in hand met emoties. En daar wordt men knap ongemakkelijk van wanneer ik daar een opening in vind.

Daarnaast wordt ons heel wat aangepraat door de voedingsindustrie en zogenaamde onderzoeken die ervoor zorgen dat we bang worden gemaakt voor bepaalde zaken. Je mag niet uit je eigen tuin eten want denk aan alle fijnstof wat op je groente en fruit komt. Maar de pesticiden die in de teelt worden gebruikt, geen probleem hoor, even goed wassen en je appeltje kan gegeten worden. Je mag geen eitjes van eigen kippen consumeren want denk aan alle microplastics wat rond dwarrelen, maar de ongelukkige kip die nooit het daglicht zag en propvol antibiotica zit, ja nee, zij legt gezondere eieren zeker? Je mag geen roomboter eten want je aderen slibben dicht, maar margarine, dat eindeloos veel productieprocessen heeft doorstaan, en volgestouwd wordt met kunstmatige vitamines, ja dat is echte gezondheid wat je op je brood smeert.
In een notendop: Vanuit een, inmiddels zwaar gedateerd, onderzoek werd het advies verstrekt om vet te vermijden. Want cholesterol verhogend en hart- en vaatziektes bevorderend. Dus men ging massaal aan de koolhydraten, at geen vet meer maar in plaats daarvan margarines en de mens is sindsdien met circa 15% aan lichaamsgewicht tegenomen, gemiddeld. Hoe….is….dat….mogelijk?!

Stel dus, je bent 1.70 meter en woog altijd 60 KG. Maar door de aangepaste leefstijl van geen vet wel eiwit en koolhydraten (dacht jij) ben je geleidelijk aan wat zwaarder geworden en nu weeg je dus 69 Kg. Dat is ruim een maatje meer dan je van jezelf gewend bent. En het proces ging geleidelijk aan. Zeg maar over de strekking van de afgelopen 15 jaar. En ja, je deed wat crashdieetjes, ging op je voeding letten (lees uithongeren, heel ongezond op lange termijn) viel wat af en was het jaar erna terug bij die andere af met een plus twee kilo extra erbij. Hoe kan dat nou? Dat is toch frustrerend? Ja, maar waardoor het onder andere in de hand wordt gewerkt is de industrie die achter die grote dieetplannen zitten, die hebben allemaal hun eigen producten in vorm van shakes, pillen, repen, poedertjes enzovoorts. En wat daarin zit maakt jou verslaafd aan diëten. Aan het blijven kopen en investeren in gebakken lucht en het n iet kopen van de juiste voeding. De shakes en repen zit bomvol suikers waar ze je niks over vertellen en waarvan volgens mij de helft van die consulenten ook geen pap hebben gegeten. Is dat hard? Ja, Is het je reinste bedrog? Dubbel ja.

Stel jezelf deze ene simpele vraag: had de mens pakweg 100 jaar geleden een shake en een reep nodig om slank te blijven? ………
Is het antwoord nee? Dan is dat ook je antwoord op de vraag of je deze afslankbedrog industrie nodig hebt om 10 kilo af te vallen.


Het is een omstelling en ik blijf erop hameren. Je creëert tekorten als je een van de drie belangrijke voedingsbronnen gaat elimineren: Koolhydraten, vetten en eiwitten. En stuk voor stuk hebben ze hun functie. En zitten vol mineralen en vitamines, weet je nog, die blog die ik daarover schreef. Daar en in je emoties zit de ware trigger tot jouw snaaigedrag en onbeheerst gevoel van willen eten.

En nee, we worden niet bepaald geholpen door onze huidige omgeving. Fastfoodketens duiken overal op, nog steeds, kindermarketing is grotesker dan ooit tevoren en de hoogte van de ziektekosten slaan wereldwijd de pan uit. Medicijnen worden uitgevonden om symptomen te bestrijden die door andere medicijnen worden veroorzaakt. En zo blijven we in een cirkel ronddraaien. En wij? Wij sluiten massaal de ogen voor onze ongezonde leefstijl.
En we gooien nog maar een shake achterover die ons gouden jaren en slanke tailles beloven. Ze werken eenzijdigheid in je voeding in de hand wat je uiteindelijk eerder zwakker dan sterker zal maken.

Er valt zoveel over te vertellen en daarom is het misschien leuk om alvast te verklappen dat ik in 2026 een onlinecursus zal lanceren. Dat gaat een deep dive in de materie van voeding, beweging en ontspanning worden. De drie pijlers waar mijn praktijk op rust.

Blijf daarom vooral mijn blogs volgen, die ik iedere maand een paar keer post en wie weet maak ik je nieuwsgierig naar mijn verhaal.

Ga door met gezonde keuzes maken, iedere stap in de goede richting draagt bij aan jouw welzijn.

Liefs

Tamara.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.