De stress voorbij, kom weer bij mij!

Gepubliceerd op 30 september 2025 om 16:04

De stress voorbij, terug bij mij…

Nou ja, beetje stress was er wel vandaag. Dat komt door allerlei idiote factoren die zich vandaag voordeden waardoor ik onverwacht aan huis gekluisterd zat in plaats van op mijn kantoor en daar word ik knap onrustig en ook lastig van. Maar goed. Je kunt op dat moment niet meer doen dan beetje in jezelf vloeken want er is toch niemand die het hoort (dat scheelt) en dan maar aangepast je werkzaamheden gedeeltelijk en met een vleugje tegenzin verrichten. En als je nou denkt; valt toch wel mee dat aanpassen! NEE, dat valt allang niet meer mee en daarmee eindig ik deze klaagzang.

Er zat even een weekje tussen met mijn blogs omdat er andere prioriteiten op de planning stonden maar hier ben ik weer, voor jullie en geheel in het teken van gezondheid en welzijn.
Vandaag post ik een korte blog en een ontbijtrecept dat aansluit op het seizoen van nu. Er zijn nu misschien mensen die gelijk denken: ja maar ik ontbijt niet. Ook prima, als je het dan wel met een goede reden doet en jezelf niet uithongert. Voor mij werkt het niet. Ik eet op een dag vóór 19.00 uur mijn laatste maaltijd en moet 12 uur later echt wel weer even mijn vuurtje aanwakkeren met een ontbijt. Ik sta standaard tussen 05.45 uur en 06.15 uur op, ben gelijk actief en tussen 07.15 en uiterlijk 09.00 uur heb ik mijn ontbijt gehad. Wat ik wel af en toe doe is bewust overslaan tot 11.00 uur en dan pas de maaltijd nemen. Meestal is dit dan een goed gevulde soep. De eerste maaltijd van de dag moet jou voeden, je energie geven en je smaakpapillen voor die dag activeren.

Een drietal eenvoudige tips;
1. Eet niet iedere dag hetzelfde ontbijt. Eenzijdigheid is een voedingsprobleem.
2. Optimale gezondheid? Vermijd dan de dagelijkse koemelk producten zoals melk, yoghurt en kwark,  brood en muesli.
3. Nuttig het ontbijt zonder schermtijd of krant maar met de aandacht bij het eten.

Wat is verder belangrijk? Dat er variatie in je ontbijtmoment ontstaat. Ontbijtjes met gezonde voedingsstoffen en veel variatie dragen bij aan de kwaliteit van je dag. Ik weet, het klinkt allemaal veel gemakkelijker dan het in praktijk is maar bedenk altijd dit; Je kunt iedere dag overnieuw beginnen met een goede start, ook als gisteren even niet helemaal volgens plan verliep. Een goed ontbijt, nogmaals, zorgt voor de juiste energie, zorgt voor een goede stofwisseling en ondersteunt allerlei lichaamsprocessen die op langere termijn effect hebben.

In de Oertijd zag het ontbijt er natuurlijk heel anders uit. Chocopasta en pindakaas bestonden niet en  je moest eerst bewegen voordat je iets te eten op je , uhm, ja plaat/bord/hand had. Schaarste speelde daarbij ook een grote rol. Dat is nu niet meer te bedenken, met een koelkast vol, de voorraadkast gevuld en een supermarkt die het grootste deel van de dag open is, en op zondag ook nog. Bewegen doen we per auto of fiets, voeding wordt in bulk gekocht en bewaard en genuttigd op ieder moment van de dag. Er zit gewoon geen stop meer op met grote gevolgen nadien. Het wordt tijd dat we daar eens wat aan gaan doen. Het hoeft niet drastisch maar het heeft wel aandacht nodig. Daarom stuur ik gelijk na deze blog ook het eerste ontbijtreceptje mee.
Doe er je voordeel mee, op alle vlakken, zowel gezondheid als je kennis.  
Ik wens je nog een fijne dag.

Liefs
Tamara….

  

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.