Ingrediënten
- 1.5 kg kippenvleugels of een soepkip
- OF enkele stukken ossenstaart en een schenkel of soepvlees met schenkel.
- 1-2 biologische uien, gewassen maar niet geschild! Doormidden gesneden met
daarin 1-2 kruidnagels geprikt
- ½ bol knoflook, niet gepeld, wel gewassen
- enkele (biologische) winterpenen licht geschild of goed gewassen en in grovere
stukken
- enkele stelen bleekselderij, gewassen en in grovere stukken
- enkele blaadjes laurier
- appelazijn, 1 el per liter water.
- water
OPTIONEEL:
bijvoorbeeld een takje tijm, 1 el peperbolletjes, steeltjes van peterselie, stukje gember, 1 steranijs, takje rozemarijn, champignons of (gedroogde) shii-take...Hoeft niet alles maar kan er eventueel iets van bij. Naar eigen smaak.
Bereiding
- Spoel de kippendelen en/of ossenstaart even af onder water en breng deze over naar een grote pan. Gebruik een maatbeker om water
toe te voegen totdat alles goed onder staat zodat je weet hoeveel water erin zit. Voeg dan per liter water 1 el appelazijn toe. Laat dit een
halfuur rusten (een uurtje mag ook).
- Breng het water met de kip net niet aan de kook. Blijf dus in de buurt want wanneer het tegen de kook aan komt, de warmtebron
meteen op laag zetten en ondertussen het ‘schuim’ eraf scheppen met een schuimspaan of lepel.
- Dan de groenten en kruiden toevoegen. Even erbij blijven om de juiste stand van het de warmtebron in te schatten, het oppervlak van de
bouillon mag net wat beweging hebben, zonder te pruttelen/koken. Bouillon hoeft niet te koken, bouillon moet “trekken”.
- Dit minimaal 4 uur laten “trekken” (langer mag ook). Hier hoef je niet bij te blijven, en als je bijvoorbeeld met een slowcooker of
multicooker werkt kun je natuurlijk die functies zo instellen dat je wel de deur uit kan.
- als allerlaatste voeg je zout naar smaak toe. Kan ook pas wanneer je de bouillon
gaat verwerken voor je soep of saus.
- Laten afkoelen, dan even zeven, in porties verdelen en eventueel invriezen.
Nu heb je een goede basisbouillon voor allerlei doeleinden en ook om er bijvoorbeeld saus van te maken.
Reactie plaatsen
Reacties