Welke mindset past bij jou?

Gepubliceerd op 4 maart 2024 om 14:26

Wij willen allemaal graag iets negatiefs ombuigen in iets positiefs. Beter in je vel zitten, wat kilootjes kwijtraken (op een verantwoorde manier) energielevel omhoog, voldoening uit het leven halen.  Enzovoorts. In ieder geval kriebelt er iets en niet alleen de lente die om de hoek komt kijken maar ook de onrust in je hele wezen. Want je weet het allemaal wel, ja, minder suiker, ja, gezondere vetten nuttigen, meer groente eten. Maar ook: minder op je telefoon kijken, minder Netflixen (tegenwoordig een werkwoord) , minder shoppen. Dit alles wat ik hier opnoem? De nieuwe vorm van ons tijdverdrijf die wij ten onrechte als rustmomenten zien. De Mindset is uit zijn balans.

Dit is een vorm van leefstijl waar wij (onbewust) onder lijden. Een vorm van leefstijl die ervoor zorgt dat we minder tijd hebben om echt tot rust te komen terwijl we minder werkuren per week draaien dan 100 jaar geleden, toen men alleen op zondag vrij had en 60 uur per week (!) moest werken om rond te kunnen komen. Dat klinkt ongelooflijk onlogisch, toch is het zo. Men ervaart nu dat er weinig vrije tijd overblijft terwijl het alleen maar ligt aan de prioriteiten die men zichzelf stelt. We hoeven minder uren te werken (ja zelfs om maandelijks rond te komen) maar ervaren meer stress dan ooit. Niet in de laatste plaats door het overvolle privéleven.

Het is tegenwoordig een kunst om niet te zwichten aan het voldoen van het heersende tijdsbeeld. Er is nog maar weinig om je echt op te verheugen vanwege de overvloed waarin wij leven. Echter,  terwijl alles onder de eindstreep minstens 5 keer duurder is geworden kunnen we ons kennelijk meer luxe dan ooit veroorloven. Denk aan je rijbewijs + auto, alle apparatuur die we tegenwoordig bezitten, warm en koud water (nog wel) in overvloed, iedere maand shoppen voor iets nieuws (al is het bij de Action, maar het is toch shoppen!). Wijn, bier, frisdrank (helaas), het Netflix-  en/of-  spotify abonnement, de mobiele telefoon én abonnement, (elektrische) fiets, minstens 1 keer per twee maanden buiten de deur eten (al is het naar het frietkot op de hoek van de straat). Op de tv kijken naar betaald sport (wordt je ook echt heel fit van) en zo kan ik nog wel even doorgaan. Dit alles is ter reflectie wat wij ons allemaal dagelijks ten doel stellen.

En dan nu de vraag? Maakt het jou gelukkig? Of mist er iets? Bevind jij je in de juiste context van je leven? Krijg je energie van de mensen die je wekelijks ziet? Passen je vrienden (nog) bij jou? Je relatie met partner en/of anderen? Past je werk bij jou? Maakt het jou gelukkig? En bedenk goed dat dezelfde vragen ook wederkerig zijn. Want pas jij als persoonlijkheid nog in het leven van de ander, je werk et cetera?
Of is verandering wenselijk? En ik begrijp dat verandering weerstand opwekt maar het belangrijkste hierbij is dat je alles met kleine stappen doet. En vooral ook aan zelfreflectie, leren van je zelf te houden. Weg van dat negatieve zelfbeeld. Jij bent ook de moeite waard in dit leven. Als het niet goed gaat met jou, kun je ook geen leuk mens zijn voor je omgeving. Maar ook je valkuilen en minpunten onder ogen durven zien because nobody is perfect!

Dit kleine stukje tekst is een tipje van de sluier die de opstap is naar durven veranderen van leefstijl en mindset. En hoe pak je duurzaam veranderen aan?  

Een ding is zeker, die verandering van je eigen route, die ligt bij jou. Het is je eigen verantwoordelijkheid. En het begint bij deze vraag: waarom wil ik veranderen? Want veel gewoontes die je hebt staan al vanaf je kindertijd in steen gebeiteld. En nu is de tijd aangebroken om die steen wat te polijsten en de gewoontes die je wilt doorbreken weg te vlakken en opnieuw in te vullen. Nieuwsgierig geworden? 
Dan houdt deze blog in de gaten.

Fijne dag nog.
Liefs,
Mara Vé

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.