‘Tamara, ik wil graag op Dieet!”
‘Oké’, zeg ik, ‘en mag ik weten wat jouw motivatie is om op dieet te gaan?’
‘Ja, ik wil graag snel wat kilo’s afvallen zodat ik in mijn trouwjurk pas, volgende maand!’
‘Oh Wauw, gefeliciteerd, wat geweldig dat je in het huwelijksbootje gaat stappen.’ Zeg ik, maar ondertussen krijg ik al een beetje argwaan. Want wil je een tijdelijke oplossing of wil je permanent wat kilootjes kwijt? Heel eerlijk, het is een beetje een irriterend woordje, dieet, wat beladen vind ik zelf. Bovendien, wat is een dieet?
Een dieet is een voedingsadvies, incidenteel op maat gemaakt voor jou, maar meestal een verdienmodel met een bepaalde verkoopstrategie erachter! Het vertelt je wat je wel en niet mag/kunt eten. Vaak verkopen ze daar nog zelf shakes bij, of bars. Kort door de bocht; meestal moet je daar flink van poepen, de ongezonde vorm ervan. Verder volg je in principe dus gewoon regeltjes. Dat hoeft maar een tijdje, want als je eenmaal genoeg gewicht kwijt bent, en een afgeslankte portemonnee verder, mag je weer gewoon eten waar je zin in hebt. Althans, zo verkopen de meeste diëten zich, maar dat is dus niet waar.
Is een dieet een goede manier om af te vallen?
Eerlijk gezegd niet. Na het dieet je oude eetgedrag weer introduceren, pakt in negen van de tien keer (vooruit, eigenlijk 10 op 10) niet goed uit. Je komt altijd weer aan. Want het probleem zit hem in die oude, ongezonde voedingsgewoontes, die je nog steeds niet hebt afgeleerd. Een ander probleem is waarschijnlijk dat je te weinig beweging hebt. Het is namelijk de jarenlange ongezonde leefstijl die zorgt dat je dik wordt. Als je, na het drastisch afvallen, aan je leefpatroon, je instelling en denkwijze omtrent voeding & beweging niks hebt veranderd en je pakt je oude gewoontes weer op (en geloof mij, je bent niet de enige), kun je juist nog zwaarder worden. In negen van de tien gevallen een feit. Dat is het moment waarop je een jojo-effect creëert.
Jojo-effect. Dat klinkt bekend!
Als je langere tijd (te) weinig eet, geven je hersenen een signaal aan je schildklier om wat te vertragen: dat ‘waakvlammetje’ gaat dan wat lager waardoor je minder energie verbrandt dan normaal. Afvallen gaat daarom moeizamer dan wanneer je gewoon eet, lees; wanneer je jezelf niet uithongert!
Tegen de tijd dat je dieet voorbij is, staat je schildklier nog steeds in de spaarstand, het duurt namelijk een tijdje voordat hij weer aan de 'nieuwe' situatie is gewend. Dus als jij weer een frietje en een ijsje neemt (incidenteel is hier niks mis mee), net iets meer calorieën eet dan je nodig hebt én lange tijd gedaan hebt, slaat je lichaam het direct weer op als vetweefsel. Alarmfase voor jouw lichaam, alles moet namelijk opgespaard voor de volgende "crisis". Vlak na een (crash) dieet kom je dus extra gemakkelijk aan.
Waarom werken diëten niet?
Diëten richten zich alleen op voeding en leggen de focus minder op beweging. Bovendien krijgen mensen die een dieet volgen gemiddeld te weinig eiwitten binnen. Te weinig beweging én te weinig eiwitten zorgen ervoor dat je spiermassa verliest. Een dieet maakt je op de korte termijn dus wel lichter (jippie), maar een deel van dat gewichtsverlies is spiermassa (spoiler). En spiermassa wil je, zeker weten, helemaal niet kwijt.
Dus wat belangrijk is? Niet de weegschaal, gooi maar weg, je hebt een meetlint nodig, je omtrek is belangrijk!
Wat werkt dan wél?
Om af te vallen moet je dagelijkse energie-inname lager zijn dan je energieverbruik. Dat kun je bereiken met minder eten óf met meer bewegen. Maar een dieet alléén gebaseerd op voeding zorgt ervoor dat je botmineraaldichtheid, je spiermassa, je spierkracht en je uithoudingsvermogen afnemen. Beweging is daarom belangrijk want het heeft het tegenovergestelde effect. Het versterkt al die dingen. Daarom kun je de negatieve effecten op botten, spieren en uithoudingsvermogen van een dieetprogramma beter voorkomen met een beweegplan – zoals lang wandelen, hardlopen of naar de sportschool gaan.
De meeste diëten sluiten niet aan op de werking van ons lichaam
Met een crashdieet verstoren we de balans in onze stofwisseling – in het ergste geval kan dat jarenlange gevolgen hebben. Gezonde voeding gecombineerd met beweging en de juiste ontspanning, is de krachtigste combinatie. Het grote voordeel: je hoeft niet meer in calorieën te denken.
Geen calorieën meer tellen, klinkt te mooi om waar te zijn, toch? Dat wil jij waarschijnlijk wel, maar die tijd voor het sporten is even een dingetje:
Voor mij ook. Maar ik máák tijd. Een kritische blik op je agenda is daarom nodig. Stel de juiste prioriteiten. En laat Netflix en je Phone eens een uur links liggen en kom in beweging.
Het gaat trouwens niet persé om sporten, het gaat vooral om bewegen. Het vermijden van langdurig stilzitten is nog belangrijker dan intensief sporten. Grote winst is al te halen bij je dagelijkse bezigheden. Ieder half uur of uur, 1 a 2 minuutjes bewegen, ander voorbeeld; met de fiets in plaats van de auto een kleine boodschap doen of een boswandeling in plaats van een spelletje op je telefoon.
Die kilo’s eindelijk kwijt en na het dieet slank blijven? Dat kan!
Jezelf gezonde leefstijlgewoontes aanleren, daar zit de “magie”. Meer bewegen, minder snoepen, eerder naar bed, andere vorm van ontspanning, dus phone uit, muziek aan en dansen maar, als bijvoorbeeld. De enige manier om blijvend slank te blijven is een uitgebalanceerde leefstijl. Beweeg meer en eet de juiste dingen. Eet minder kunstmatige koolhydraten en eet meer gezonde eiwitten en vetten zoals eieren, noten,enzovoorts.
Met andere woorden, gooi voor minimaal 80% van je voeding de pakjes en zakjes de deur uit!
Wat is belangrijk om voor ogen te houden!
Een dieet zorgt voor tijdelijk gewichtsverlies, maar ook voor spierafbraak. De kans op blijvend gewichtsverlies, met behoud van je spiermassa, is veel groter als je gezond eet en meer beweegt!
En het juiste moment om te starten?
Liefst vandaag! Niet volgende week, of drie weken voor de vakantie.
Hoe je dit moet aanpakken? Bijvoorbeeld met behulp van een coach die jou kan begeleiden in dit proces. En ik ben zo’n coach. Geen dieetgoeroe, maar een leefstijl coach. Wil jij liever gisteren dan vandaag iets doen om je gezondheid te verbeteren, dan heb je al een belangrijk stuk van je motivatie gevonden. Tot gauw?
www.info@mara-ve.nl
Reactie plaatsen
Reacties
Ik ben ervan overtuigd dat leefstijl coaching een goede manier is om gezond te leven.