Koolhydraten (en kanttekening bij...)

Gepubliceerd op 26 november 2024 om 12:04

Koolhydraten, wat zijn ze precies? Wat doen ze voor ons en waarom staan we er eigenlijk zo vijandig tegenover? Om daar een beetje beeld van te krijgen raad ik je aan om deze blog te lezen.

Suiker, koolhydraat, glucose = brandstof = energie. Dat is een klein beetje de volgorde waarin je moet denken. Koolhydraten zijn er in verschillende vormen en ze zijn niet allemaal ongezond. Laat ik dat vooropstellen. Koolhydraten komen voor in plantaardige voedingsmiddelen zoals wortelen, knollen, bollen, bladeren (diverse slasoorten), vruchten en zaden. Dit zijn de cellulaire koolhydraten, even onthouden!

Verder zijn er natuurlijk de zoetstoffen, zoals suiker, honing, agave- ahorn- en dadelsiroop, los van de zoete smaak die je met een vrucht zou kunnen bereiken, denk hierbij aan banaan of sinaasappel die gebruikt worden om gerechten op natuurlijke wijze een zoetere smaak te geven.
Dan hebben we nog; graan, aardappelen en rijst die koolhydraten bevatten en dat zijn de acellulaire koolhydraten, ofwel: liever niet (regelmatig) eten. Waarom? Omdat deze de “slechte” darmbacteriën voeden en zo onder andere laaggradige ontsteking veroorzaken. Deze groep koolhydraten wordt ook snel in de bloedbaan opgenomen en zorgen zo voor een piek in de bloedsuikerspiegel.

Wat is nou precies de functie van een koolhydraat? Nou, het levert energie en het functioneert als voedingsbodem voor onze darmflora. Koolhydraten zijn voedingsstoffen die we moeten verdienen! Zo, het is eruit. Je moet er werk voor verrichten alvorens je er “recht” op hebt.  Want een teveel aan koolhydraten betekent eenvoudigweg: gewichtstoename. Wat het lijf niet verbruikt aan suiker/glucose, wordt omgezet in vet en voor later opgeslagen. Ja, helaas, mooier kan ik het niet maken, wel eenvoudiger om te begrijpen.
Om drastisch te bezuinigen op koolhydraten is, met name voor vrouwen, onverstandig. Ook te lang niet eten, dus het overmatig invoeren van bijvoorbeeld intermittent fasting kan negatieve effecten hebben omdat vrouwen zeer gevoelig zijn voor hormoonschommelingen et cetera. Maar dat nu terzijde want we hebben het vandaag over de koolhydraten.

Koolhydraten = energie; deze heb je nodig om je dag door te komen, evenals de eiwitten en de vetten. Echter, bewerkte suikers en acellulaire koolhydraten zijn koolhydraten van de variant die je liever niet wilt binnenkrijgen. Of eigenlijk moet ik zeggen; waar jouw lijf niet gelukkig van wordt. De enige die je daarmee gelukkig maakt is je beloningssysteem, dat kleine centrum in je hersenen. Bij het nuttigen van suiker komt er dopamine vrij, de Snelle Jelle onder de neurotransmitters, die je kortstondig gelukkig maakt. Maar vooral; verslaafd. Hetzelfde geldt voor schermpjes, et cetera, daarover meer in een ander blog!

Helaas is onze moderne voeding tegenwoordig verstokt met acellulaire koolhydraten en andere “snelle suikers” waardoor we en masse ongezond leven. Een teveel aan (slechte) suiker veroorzaakt laaggradige ontsteking, dat weer allerlei andere symptomen/klachten met zich meebrengt. Vermoeidheid, lusteloosheid, opgezette buik (kan veroorzaakt worden door de Candida bacterie, die heel erg van zoetigheid houdt) jeukende huid, hoofdpijn, overgewicht.

In het kort:
Maar hoe komt het nou, dat als je koolhydraatrijk eet, slecht vet verbrandt?
Wanneer je veel koolhydraten eet, maakt je lichaam gebruik van koolhydraatenzymen. Deze enzymen zijn als het ware kleine schaartjes die voor de vertering van de koolhydraten zorgen; je systeem is druk aan de gang met de vertering van koolhydraten want koolhydraten verteren komt voor alles. Daarmee daalt het aantal enzymen dat voor de vetverbranding zorgt. En wat je niet gebruikt, verlies je. Dus de vetverbranding dooft.

Je lichaam verbrandt op dat moment geen vet maar koolhydraten en dan komt nog het volgende; alles wat te veel aan koolhydraten binnenkomt (dat je niet verbruikt omdat je bijvoorbeeld veel zit) wordt omgezet in vet en opgeslagen. Huppakee, weer een onsje erbij (ja echt) en nog steeds staat die vetverbranding niet aan. Nee, en je lijf zeurt weer om die suikers (zucht, vicieuze cirkel, want “verslaafde “darmbacteriën) en we eten dan maar weer een frietje, boterham, pastabordje, rijst met zoete kip, een reep, ja ook de “gezonde reep” zit bomvol met suiker, chips enzovoorts…en…en…en. HONGER, weet je nog, mijn vorige blog. Een tekort aan micronutriënten.

De complexiteit van de industrie en farmacie:
Ik kan je er zoveel over vertellen maar het liefst schrijf ik erover, ben ik eerlijk in. Het menselijk lichaam is een interessant "bedrijf". En ergens ook  heel simpel te onderhouden. Maar er wordt grof geld verdiend aan onze (on)gezondheid. We worden ziek gemaakt door de complexe samenwerking van industrie (= bewerkte voeding) en de farmacie. Onze zorgkosten stijgen ieder jaar weer en nu is ook nog de overweging of het mogelijk is een afslankpil in het basispakket te krijgen. En bij dat bericht valt mij niks meer in. De snelle oplapper die geen duurzame oplossing biedt. Ja hoor, laat heel Nederland maar meebetalen voor nog een farmaceutische (chemische) schijnoplossing. Maar om preventief te werk te gaan, daar denken we niet aan. Daar verdienen we geen geld mee. Nee, het kabinet snijdt juist in die aanpak, en maakte een paar jaar geleden zelfs groente en fruit nog duurder.

De aanpak is ook te kort door de bocht, de Schijf van Vijf gaat jou niet helemaal helpen met al die bewerkte graanproducten (snelle suikers) en margarines (transvetten en dus Omege-6 = ontstekingsbevorderend) die ze als beste keuzes voorschrijven. Ik kan er best boos van worden maar dat vind ik zonde van mijn energie. Liever wil ik mensen die serieus een patroon willen doorbreken ondersteunen en aan de arm meenemen. Nog niet alles is verloren. Want de grootste sleutel en kracht zit bij jou. Het doorbreken van je patroon. Het inzicht krijgen waar het misgaat. Een uitzonder daargelaten die overgewicht hebben, veroorzaakt door medicamenten. Ook daar zit veel pijn en leed en zet veel druk op de samenleving.

feitjes:
- Over het algemeen geldt: mensen die overdag heel actief zijn (in beweging) hebben meer behoefte aan koolhydraten (snelle energietoevoer) dan mensen met een zittend beroep.
- mannen hebben meer koolhydraten nodig dan vrouwen.
- 40 tot 70 procent van je dagelijkse energie-inname bestaat uit koolhydraten.
- voeding is maatwerk!
- als je in het begin behoorlijk intensief bezuinigt op koolhydraten is dat helaas geen vet wat je verliest maar voornamelijk vocht.
- eet voedzaam en niet meer dan je op een dag verbruikt.


Tip: laat eens 7 dagen de snelle suikers links liggen. Daarmee bedoel ik: geen koekjes, geen snoepjes, geen tarwebrood, geen witte pasta’s en witte rijst, geen aardappelen, geen frisdranken en dus ook geen siropen. Er zijn uiteraard meer voedingsproducten die hieraan toegevoegd kunnen worden maar laten we klein beginnen.  Tja en krijg je honger? Drink dan twee glaasjes water.
Succes ermee!

Mara Vé

Reactie plaatsen

Reacties

Caro
14 dagen geleden

Ik zal de tip zeker gaan toepassen. Fijne en leerzame blog.