Seizoen & ander nieuws

Gepubliceerd op 2 oktober 2024 om 11:41

Twee oktober, 2024. Wat gaat de tijd hard. De frissere maanden van het jaar zijn weer aangebroken en dat betekent dat we ons wat meer in huis gaan terugtrekken en de warmte en comfort opzoeken. Dat is goed, deze maanden zijn ook bedoeld om het rustiger aan te doen. Toch wil ik blijven benadrukken om vooral te BLIJVEN bewegen, matig intensief, half uur per dag. Want dat zorgt voor warmte in je lijf en een goede doorbloeding. Het zet je vetverbranding in werking, waarbij ik als tip wil meegeven: beweeg voordat je gaat eten.
En natuurlijk weten we het wel maar sommigen van jullie huiveren al bij de gedachte: zomer is voorbij en nu is het belangrijk dat we de juiste seizoensgroente eten die met een Mediterraan accent zeer smakelijk en supergezond zijn. Dus stop met al die koude salades en start met "warme salades" op de tafel.

Om het wat gemakkelijker te maken zal ik met jullie delen welke voedingsmiddelen in deze maanden het meest bijdragen aan de gezondheid. Wij wonen in Nederland en de groente en fruitsoorten die nu van belang zijn behoren tot de categorie: nu, de komende maand of  vorige maand geoogst en vooral ook; wat in Nederland of in West -Europa hebben mogen groeien. Waarom zeg ik dit? De voedingsstoffen die wij nodig hebben om deze maanden door te komen zitten vooral in de seizoensgroente en niet in de groente die van heinde en ver worden overgebracht alleen maar omdat wij het lekker vinden. Wat heel dicht bij de evenaar heeft gegroeid (indien dit tegenwoordig nog mogelijk is) is bedoeld om AF TE KOELEN (Yin). En wij hebben in deze perioe van het jaar juist voedingsstoffen nodig die ons verwarmen (Yang).   
Het wordt kouder, de dagen worden korter en de gevoelstemperatuur zal zakken. Op het moment dat de koudere dagen beginnen in Nederland zal de behoefte aan bepaalde voedingsmiddelen afnemen en op ander vlak juist toenemen. Veel van jouw energie zal worden gebruikt om je lichaam warm te houden, zeg maar om je innerlijke vuurtje een beetje op te stoken. Vanaf September zijn er in de winkels of op de boerderij (nog beter) groente beschikbaar die op dit moment de juiste energie en kracht geven die passen bij de tijd van het jaar. Daaraan kun je bepaalde specerijen toepassen die verwarmend zijn. Nou, waarin verwerken wij deze groenten dan? Stoofpot (al dan niet vegetarisch) gecombineerd met verwarmende kruiden en specerijen zoals chili, peper, nootmuskaat. Maak ovenschotels of  warme salades ( die ook afgekoeld kunnen worden gegeten als lunch of zelfs ontbijt); Soepen, absolute aanrader als het op een snackmoment zou aankomen. Vergeet in de winter alsjeblieft de standaard koude sla, komkommer, tomaat versie en geef het een twist. Bijvoorbeeld warme tomaatjes bij wat rijst, feta, olijfolie, peper, sojaboontjes en paddenstoelen. Extra tip: wees zuinig in het gebruik van tomaten.

Welke groente vind je in de koudere maanden in Nederland?
Venkel, bloemkool, rode kool, pompoen, pastinaak, prei, artisjok, warmoes, radijs maar ook rode biet, spinazie, witte kool, wortel (warm) en vele anderen. Zie extra info op de pagina Seizoensgebonden
Vul aan met paddenstoelen (V), ei, kip, kalkoen om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Natuurlijk bereiden we onze maaltijden met de juiste vetten zoals olijfolie (niet te heet in laten worden) kokosolie, ghee of roomboter (in beperkte mate). Tip: bak niet in margarines.

Welk fruit in Nederland: appels, braam, druif, framboos pruim, vijg, kiwi; extra info pagina Seizoensgebonden.

Welke kruiden: Basilicum, bieslook, citroengras, knoflook, kervel, lavas (= maggiplant) tijm. Zie lijst op pagina Seizoensgebonden
Eet voldoende (maar niet overmatig) binnen één maaltijd en beperk het aantal maaltijden tot een maximum van drie per dag. We eten namelijk te veel, te vaak en ook veel te veel van hetgeen ons lichaam totaal niet op zit te wachten. Bijvoorbeeld geraffineerde suikers. Het is een aanslag op je gezondheid. Je zult zien, dat wanneer je die snelle suikers skipt in je dagelijkse ritueel dat je je veel helderder zal voelen. Geldt overigens ook voor alcohol, maar daarover schrijf ik in een nieuwe blog. Doe er in ieder geval je voordeel mee en wil je meer weten of heb je moeite om een ritme te vinden? Ik kan je hierin ondersteunen. Zie info onderaan deze blog.

Ander nieuws:
Vanaf 1 oktober 2024 heb ik een eigen kantoor in het centrum van Kerkrade. Ik ben de trotse huurder van een praktijkruimte in de Villa Bergstein op de Poststraat 19, Kerkrade. Vanaf hier zal ik al mijn werkzaamheden voor Mara Vé gaan uitvoeren, zoals het schrijven van mijn blogs, consulten met toekomstige cliënten en verdere invulling en vormgeving van mijn praktijk en de rest van de toekomst.

Ik had dit niet kunnen realiseren zonder de toewijding van mijn man, die mijn geworstel een tijdje heeft aanschouwd. Het gewring in het combineren van een werkruimte met op dezelfde locatie een privéruimte waarin allerlei dagelijkse afleidingen schuilgaan omtrent gezin en huishouden. Deze buitenkans kwam na een hele fijne tip van een kennis (waarvoor dank aan betreffende!) en de rest is nu al geschiedenis. De ruimte was nog vrij, het voelde meteen goed en de locatie kan wat mij betreft niet mooier. Alles op loopafstand, ik ben indien nodig, snel ter plekke wanneer er thuis of op school van onze zoon iets is. Mooier kon ik het mijzelf echt niet voorstellen. Het geeft rust, want werk is werk en privé is privé, iets waar ik al mijn hele werkzame leven naar streef en wat ook belangrijk is voor mij.

Met ingang van 1 november '24 wil ik op deze locatie cliënten ontvangen en iedereen die er interesse in heeft ondersteunen in zijn of haar weg naar een gezondere leefstijl en permanente gedrag(patroon)verandering en andere technieken zoals Kinesiologie en Ademhaling. Die laatse twee wil ik vanaf januari 2025 gaan toepassen in mijn praktijk. Ik ben er van overtuigd dat er betere en meer verantwoorde methodes zijn om je lekker in je vel te voelen dan het bejubelde chemische prikje in je lijf dat je hongergevoel onderdrukt en wat slechts een zeer tijdelijk en discutabel effect heeft.

Enfin, ben je nieuwsgierig geworden, dan zie ik je heel graag terug in mijn nieuwe praktijk in Villa Bergstein of op de locatie
Vietaal Kerkrade, Heiveldstraat 107, alwaar ik als voedingscoach ondersteun. Bij Vietaal zal ik vanaf november dit jaar iedere eerste maandag van de maand een inloop ochtend organiseren waar je informatie kunt inwinnen en waar wij alvast kennis kunnen maken. Daarover later meer. Op dit moment werk ik nog aan de invulling van deze dagen.
Ben je geïnteresseerd dan kun je via mijn website een bericht voor mij achterlaten op de contact-pagina. Of direct via info@mara-ve.nl.


Ik wens je nog een hele fijne dag. Oja, je mag het vooral doorvertellen....waarvoor ook alvast mijn dank!

Vitale groetjes

Mara Vé






Reactie plaatsen

Reacties

Caro
2 maanden geleden

Fijne blog en leerzaam.

Chre
12 dagen geleden

Top!